Tatjana Bobnar zapušča položaj ministrice za notranje zadeve

Slovenija 07. Dec 202212:49 > 20:37
Tatjana Bobnar
Žiga Živulović jr./BOBO

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je predsedniku vlade Robertu Golobu napisala, da bo po vrnitvi iz Bruslja, kjer je na službeni poti, podala odstopno izjavo. Premier je že sporočil, da bo napovedani odstop zaradi izgubljenega zaupanja sprejel. To pomeni, da bo Tatjana Bobnar prva, ki bo zapustila ministrski položaj v Golobovi vladi.

Na ministrstvu za notranje zadeve so za N1 povedali, da je ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar premierja Roberta Goloba v današnjem pismu seznanila z okoliščinami in s pritiski politike na policijo, na koncu pisma pa ga je obvestila, da bo po prihodu iz Bruslja podala odstopno izjavo.

Premier je že sporočil, da bo napovedani odstop zaradi izgubljenega zaupanja sprejel. To pomeni, da bo Tatjana Bobnar prva, ki bo zapustila ministrski položaj v Golobovi vladi. Kaj je v pismu, v katerem je premierja Goloba obvestila o odstopu, zapisala odhajajoča ministrica, lahko preberete TUKAJ.

Namigi o nesoglasjih med predsednikom vlade in notranjo ministrico so krožili že nekaj tednov, da ti držijo, pa se je nazorno pokazalo konec prejšnjega tedna. Premier Golob je namreč preprečil, da bi bil izbranec notranje ministrice za generalnega direktorja policije Boštjan Lindav na ta položaj imenovan s polnim mandatom in ga je vlada v četrtek ponovno imenovala le za vršilca dolžnosti za naslednjih šest mesecev. V Golobovih krogih so to pojasnjevali z navedbami, da v policiji ni prišlo do potrebnega očiščenja kadrov, ki so zvesto služili bivšemu šefu policije Antonu Olaju in notranjemu ministru Alešu Hojsu.

Ob imenovanju Lindava zgolj za v. d. generalnega direktorja policije je ministrica Bobnar na seji vlade molčala, odločna pa je bila dan kasneje. Namignila je, da prihaja do poskusov vmešavanja vladajočih v delo policije,  in jasno izpostavila, da takšnega vpletanja ne bo dovolila. “Politika se mora končati pred vrati generalnega direktorja policije,” je poudarila.

V ponedeljek sta se premier Golob in ministrica Bobnar sestala, vendar sta po besedah naših virov govorila drug mimo drugega. Konfliktov torej nista zgladila. Golob je po sestanku dejal, da se z ministrico v marsičem strinjata, razhajata pa se glede očitkov o politizaciji dela policije. Obrnil se je neposredno na šefa policije Lindava in od njega terjal pojasnila, kdo in kdaj je v času mandata sedanje vlade izvajal politični pritisk nanj osebno ali na policijo in njene predstavnike. Zaprosil ga je tudi za pojasnila, “ali je kdorkoli od ministrov, državnih sekretarjev in drugih funkcionarjev, vključno z ministrico za notranje zadeve, želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija, oziroma vplivati nanje”.

Nesoglasij ni bilo mogoče zgladiti

Za odgovor mu je dal čas do danes. Nekateri naši sogovorniki, ki dobro poznajo delo notranjega ministrstva in policije, so premierjevo obračanje neposredno na šefa policije ocenili kot skrajno nenavadno; po njihovih navedbah bi bilo pričakovati, da bo omenjene podatke zahteval preko notranje ministrice.. V takšni Golobovi potezi so prepoznali sporočilo, da premier ne verjame ministrici Bobnar.

Z MNZ so danes predsedniku vlade poslali dve poročili o domnevnem vpletanju vladajoče politike v delo policije: Lindavovo, ki nosi oznako zaupnosti, in ministrice Bobnar. Šef policije je namreč svoje poročilo poslal Bobnar, saj lahko po zakonu o organiziranosti in delu v policiji poročila, podatke in druge dokumente v zvezi z opravljanjem dela policije zahteva notranji minister, in torej ne premier. Lindava sicer danes ni  v službi – po besedah več naših virov je bolniško odsoten. Bobnar pa je na koncu svojega poročila, ki ga na MNZ imenujejo “pismo”, premierju sporočila, da bo odstopila z ministrske funkcije.

V Golobovih krogih je bilo sicer v zadnjih dneh mogoče slišati, da se bo po vsej verjetnosti morala Bobnar od vlade posloviti: bodisi se bo tako odločila sama bodisi bo to zahteval predsednik vlade. Poudarjali so, da je ministrica v svojih javnih nastopih preveč odločno kljubovala premierju, da bi bilo nesoglasja med njima še mogoče zgladiti.

V koalicijskih strankah Levici in SD so v preteklih dneh poudarjali, da ministrica Bobnar dela dobro. “Tatjana Bobnar se mi zdi strokovna, njeno delo pa ocenjujem kot pozitivno,” je včeraj poudaril koordinator Levice Luka Mesec. Hkrati pa je bilo v omenjenih strankah mogoče slišati, da je odločitev, ali bo prišlo do zamenjave ministrice iz kvote Gibanja Svoboda, v rokah premierja in se koalicijski partnerji v to ne bodo vmešavali. Po teh navedbah naj torej odhod Bobnar ne bi zamajal trdnosti vladajoče koalicije, bi jo pa morda lahko, če bi premier za novega notranjega ministra imenoval osebo, ki se ne bi odločno zavzemala za demokratične standarde in za pravno državo. V javnosti so se namreč pojavila ugibanja, ali bi utegnil Bobnar naslediti sedanji državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec, kar pa v Golobovih krogih odločno zanikajo.

V medijih kot možnega naslednika Tatjane Bobnar omenjajo sedanjega svetovalca predsednika republike Boruta Pahorja za nacionalno varnost Boštjana Šefica. Po naših informacijah pa se z njim o kakršnemkoli sodelovanju v vladi doslej ni nihče pogovarjal in torej o takšni možnosti ne razmišlja.

Naši viri pravijo, da naslednika ministrice Bobnar premier še nima, poiskal naj bi ga v prihodnjih dneh. Njegovo imenovanje naj bi sovpadalo z rekonstrukcijo vlade, ki jo zahteva na referendumu potrjen zakon o vladi. Do tedaj pa naj bi Golob za vodenje notranjega ministrstva pooblastil nekoga iz vladnih vrst.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.