Ravnanja, v katerih ministrica Bobnar prepoznava politične pritiske na policijo

Slovenija 07. Dec 202220:22 > 20:34 17 komentarjev
Tatjana Bobnar
Luka Dakskobler/BOBO

Z ministrstva za notranje zadeve so posredovali pismo, v katerem je ministrica Tatjana Bobnar predsednika vlade Roberta Goloba obvestila, da bo takoj po vrnitvi s službene poti v Bruselj odstopila z ministrskega mesta. Odločitev o odstopu je utemeljila z besedami, da ji je bila kot ministrici odvzeta možnost utrjevati ugled pravne države in krepiti integriteto v državni upravi. Navedla je tudi nekatere primere, pri katerih je šlo po njeni oceni za politične pritiske na delo policije, in še zlasti izpostavila neimenovanje Boštjana Lindava za generalnega direktorja policije s polnim mandatom.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je v dopisu predsedniku vlade Robertu Golobu poudarila, da je za uspešno nadaljevanje dela in številnih projektov, ki so si jih zastavili na MNZ, nujno zagotoviti kontinuirano, strokovno in visoko profesionalno vodstvo policije. Odločitev premierja, da ne sledi njenemu predlogu za postavitev Boštjana Lindava na mesto generalnega direktorja policije s polnim mandatom, je po njenih navedbah “brez primere v zgodovini policije” in predstavlja “oviro za učinkovit razvoj sistema”.

V zavrnitvi njenega predloga glede imenovanja Lindava in premierjevi obrazložitvi, da je to odločitev sprejel zaradi neuresničitve pričakovanj o očiščenju policije, Bobnar prepoznava politični pritisk na vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije. S takšnim ravnanjem mu je bilo namreč po oceni ministrice sporočeno, da bo polni mandat dobil le, če bo uresničil politična merila in pričakovanja politične stranke in premierja o očiščenju policije določenih ljudi.

Kot enega od primerov političnih pritiskov na policijo je Bobnar prepoznala SMS-sporočilo, ki ji ga je poslala Vesna Vuković. V njem jo je tiskovna predstavnica Gibanja Svoboda obvestila o raztrganih plakatih stranke, hkrati pa je Vuković po besedah notranje ministrice izpostavila dvom o smiselnosti prijave tega dejanja policiji, saj da se ve, kdo vodi policijsko upravo Nova Gorica. Spomnimo, da se je v zadnjih dneh večkrat pojavila informacija, da je premier nezadovoljen, ker je na čelu te policijske uprave še vedno Evgen Govekar, ki da naj bi bil naklonjen desni politični opciji. Ministrica je, nasprotno, prepričana, da Govekar strokovno opravlja svoje delo.

Precedens, po katerem bi lahko politična oblast kandidata za generalnega direktorja policije kljub izkazanim strokovnim referencam zavrnila brez obrazložitve, arbitrarno, na videz zgolj iz oblastne kaprice, je po oceni Bobnar nevaren in nanj ne more pristati. V odločitvi, da policija daljši čas nima stabilnega vodstva, pa prepoznava celo poskus  destabilizacije policije in vzpostavitve pogojev, da bi bila ta zopet poslušna politiki.

“Nova vlada se mora zavedati, da depolitizacije policije ne bo mogoče vzpostaviti zgolj z rušenjem tega, kar je policija postala pod prejšnjo vlado, to je s čiščenjem policije oseb, ki naj bi bili privrženi določeni politični opciji. Depolitizacijo je mogoče doseči predvsem z izgradnjo novih demokratičnih procesov znotraj policije. Le ti lahko jamčijo, da bo policija delala za ljudi, strokovno, zakonito in ob upoštevanju človekovih pravic — ne glede na vsakokratno oblast,” je navedla odhajajoča notranja ministrica. Izpostavila je še, da je depolitizacija policije počasen in strokoven proces, ki ga mora policija izpeljati sama. “Depolitizacije policije se ni mogoče lotiti s pristopi, ki so sprva pripeljali do njene politizacije,” je zapisala.

Notranja ministrica Tatjana Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Da ji ne bo omogočeno sestaviti ekipe, ki ji zaupa in je strokovna, temveč ji bo ekipo želel sestaviti nekdo drug, je Bobnar razbrala tudi iz Golobove zavrnitve njenega predloga, da vlada vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge (DPDVN) Slavka Koroša imenuje za polni mandat. Premier je po njenih navedbah celo dejal, da bo na omenjenem mestu imela morda koga drugega.

“Kot ministrica želim delovati z ekipo, ki jo izberem sama na osnovi strokovnih kompetenc in v katero zaupam. Odrekanje te možnosti in sugestije za imenovanje drugih izbir po moji oceni predstavljajo obliko političnega pritiska,” je v pismu Golobu navedla ministrica Bobnar. Premierju je ponovno pojasnila svoje prepričanje, da so politični pritiski tudi pogojevanje kadrovskih menjav, nasprotovanje napredovanjem in odpustitve.

V dopisu medijem so na MNZ poudarili, da bo Bobnar konkretne politične pritiske, ki jih omenja v pismu in s katerimi je predsednika vlade soočila že na ponedeljkovem sestanku, naznanila tožilstvu. Dodali so še, da bo policija preučila možnost o seznanitvi javnosti z vsebino poročila o političnih pritiskih, ki ga je pripravil vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. Premier Golob je sicer v sporočilu medijem, da bo sprejel napovedani odstop ministrice Tatjane Bobnar, izrazil pričakovanje, da bo poročilo policije v interesu celovite obveščenosti čim prej dostopno javnosti. Ocenil je, da to poročilo ne potrjuje izjav ministrice za notranje zadeve Bobnar glede politizacije policije.

Ključni dogodki, ki so pripeljali do prvega odstopa v vladi Roberta Goloba

Premier Golob se strinja z odhodom ministrice Bobnar

Tatjana Bobnar zapušča položaj ministrice za notranje zadeve

Poslanci Svobode: Stojimo za premierjem, napovedani odstop Bobnar zelo zgovoren

Ministrica Bobnar bo premierju poslala dve poročili: Lindavovo in svoje

Mesec: Tatjana Bobnar dela strokovno, a njena menjava ne bi zamajala koalicije

Premier Golob izzval šefa policije, usoda ministrice Bobnar negotova

Notranje ministrstvo o noveli: Imenovanje v policiji bo neodvisno od politike

Bobnar: Politika se mora končati pred vrati generalnega direktorja policije

Premierjeva nezaupnica notranji ministrici, ker ta ne “očisti” policije

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje