Te dni vrhunec meteorskega roja Leonidi: napoveduje se nekaj posebnega

Slovenija 16. Nov 202213:44 0 komentarjev
Meteorski roj
PROFIMEDIA

Te dni bodo večerno nebo znova preplavili utrinki. V noči s četrtka na petek bo namreč na nebu moč opazovati vrhunec meteorskega roja Leonidi. Strokovnjaki za letos napovedujejo tudi posebnost, ki naj bi se zgodila noč po uradnem vrhuncu. Utrinke je sicer najbolje opazovati s prostimi očmi, saj pri takem načinu vidimo večji del neba in posledično več utrinkov.

V noči s četrtka, 17. novembra, na petek, 18. novembra, bomo lahko na nebu znova opazovali zanimiv meteorski roj. Gre za meteorski roj, poimenovan po ozvezdju leva, iz katerega utrinki navidezno izhajajo. Zvezni utrinki so povezani s kometom Tempel-Tuttle, vsako leto pa so vidni od prve polovice novembra naprej. Leonidi so zanimivi predvsem zaradi svoje visoke hitrosti.

Kot je za N1 pojasnil predsednik Astronomskega društva Orion Igor Žiberna, so meteorski roji poimenovani po ozvezdjih, v katerih se nahaja točka, iz katere izhajajo oziroma radiant. “Utrinki se pojavijo zato, ker gre Zemlja na poti okoli Sonca skozi oblak delcev z imenom meteoridno vlakno, ki ga za sabo pušča komet. V tokratnem primeru gre za komet Tempel-Tuttle, ki ima obhodno dobo okoli sonca 33 let, njegov premer pa je okoli 3,6 kilometra. Kadar imamo torej srečo, Zemlja na svoji poti prečka to meteoridno vlakno, kar pomeni, da delci kometa zaidejo v atmosfero. Pri tem pride do procesa ionizacije, zaradi česar ti delci zažarijo, mi pa jih vidimo kot utrinke,” pojasnjuje.

Ob opazovanju se nam ponavadi zdi, da vsi utrinki izhajajo iz ene navidezne točke na nebu. “To je podoben pojav kot, kadar se z avtomobilom peljemo v snežnem metežu, in imamo občutek, da vse snežinke izhajajo iz ene točke. Na nebu to točko imenujemo radiant,” slikovito pojasni Žiberna. Ker se v primeru meteorskega roja Leonidi radiant nahaja v ozvezdju leva, se meteorski roj tudi imenuje po tem ozvezdju.

Poleg meteorskega roja Leonidi, so med bolj poznanimi še avgustovski Perzeidi, v decembru pa pričakujemo še Geminide. Sicer pa je meteorskih rojev več kot 50, pove Žiberna. Najbolj priljubljen je sicer meteorski roj Perzeidi, saj se zgodi na vrhuncu poletja, ko so počitnice in so tudi temperature primernejše za opazovanje. A kot izpostavi Žiberna, je po drugi strani pri zimskem opazovanju meteorskega roja prednost, da je noč daljša, kar podaljša možnost opazovanja meteorjev. Pogosto se na nebu pojavljajo tudi t. i. sporadiki, ki ne pripadajo nobenemu kometu.

“Vsekakor pa ne gre podcenjevati nobenega izmed meteorskih rojev, saj lahko vsak po svoje preseneti,” pravi Žiberna in doda, da bo ozvezdje leva vidno v drugi polovici noči s četrtka na petek, zato gre budilke nastaviti na čas okoli polnoči. “Sicer pa je dovolj tudi, če jih gremo opazovat kakšni dve uri, preden se zdani,” svetuje Žiberna, ki upa tudi na jasno noč.

Ruski in japonski strokovnjak za letos napovedala še en vrhunec

Žiberna pove, da bo vrhunec meteorskega roja najverjetneje nastopil v drugi polovici noči s četrtka na petek, ker je takrat Zemlja na udarni strani. Torej potuje skozi meteoridno vlakno. Bo pa pri letošnjem opazovanju nekoliko moteča le Luna, saj bo dan po zadnjem krajcu. “Tako bomo lahko opazovali predvsem srednje in bolj svetne utrinke,” pojasnjuje Žiberna. Frekvenca Leonidov bo sicer nekje med 10 do 15 utrinki na uro, morda tudi do 20.

“Leonidi so znani po tem, da so sorazmerno hitri, saj je njihova vstopna hitrost okoli 71 kilometrov na sekundo (op. p . Perzeidi dosežejo do 58 kilometrov na sekundo). Leonidi praviloma tudi puščajo daljše sledi bolj stran od radianta, zato se ni dobro osredotočiti na sam radiant, temveč je dobro opazovati tudi širšo okolico. Posebnost letošnjega meteorskega roja Leonidi je ta, da se utegne zgoditi, da bomo priča še enemu vrhuncu, in sicer 19. novembra. Ruski astronom Mikhail Maslov in član japonske meteorske zveze Mikiya Sato sta namreč napovedala, da bi lahko frekvenca utrinkov 19. novembra narasla na kar 50 ali več utrinkov na uro,” razkrije Žiberna.

Žiberna priporoča, da za opazovanje obeh vrhuncev izberemo čim bolj temno lokacijo, saj bomo v tem primeru, predvsem pa 19. novembra, lahko opazili tudi šibkejše utrinke. Leonidi so sicer vidni skoraj cel november, le da jih je pred in po vrhuncu videti manj, saj zemlja zapušča meteoridno vlakno. Kljub temu lahko nebo tudi v tem obdobju preseneti s kakšnimi veličastnimi utrinki ali “cukrčki”, zaključi Žiberna.

Zemljevid Leonidia najdete tukaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!