Te dni zelo malo sonca, zadnji sončni dan v Ljubljani je bil 12. decembra

Slovenija 27. Dec 202213:21 1 komentar
Ljubljana
PROFIMEDIA

Dopoldne so prebivalce ljubljanske kotline po dolgem času zopet pobožali sončni žarki, a le za kratek čas. Kmalu so nebo spet prekrili oblaki. "December sicer spada med najmanj osončene mesece, je pa bil letošnji precej podpovprečno osončen," so za N1 povedali na Arsu.

Ponoči je čez Slovenijo potovala oslabljena fronta, ki je spremenila vetrovni režim. Ker je pred tem prevladoval jugozahodnik, so bili dnevi večinoma turobni in oblačni. Zaradi trenutnega severovzhodnika oziroma vzhodnika pa se je oblačnost dopoldne nad prestolnico za kratek čas razblinila, prebivalce je razveselilo zimsko sonce.

“Kadar ni drugih vremenskih procesov, lahko veter zelo vpliva na oblačnost v nižjih slojih in to se je danes tudi zgodilo,” je za N1 pojasnil Andrej Velkavrh, dežurni meteorolog Agencije RS za okolje (Arso). Ker od jugovzhoda zopet prihaja oblačnost, sonca v Ljubljani do konca dneva zato ni več pričakovati.

Kakšno bo vreme za novo leto?

Sicer pa je bilo sonca v Ljubljani v mesecu decembru zelo malo. “18. decembra je bilo sonca manj kot dve uri, 24. decembra pa le za eno uro. Zadnji res sončen dan v Ljubljani smo izmerili 12. decembra, ko ga je bilo za dobrih šest ur,” je podatke predstavil Velkavrh. December sicer spada med najmanj osončene mesece, letošnji pa je bil po besedah meteorologa res podpovprečno osončen.

Čeprav sonca ni veliko na vidiku, se to sicer ne odraža pri dnevnih temperaturah. Kot je na svojem Twitterju predstavil meteorolog Arsa Blaž Šter, je bil letošnji božič topel, a vseeno kar nekaj stopinj manj od rekordnega iz leta 2009. Dnevna temperatura se je ta konec tedna povzdignila večinoma nad 15 stopinj Celzija.

Kako pa kaže za novo leto? “Čez dan bo toplo, temperature bodo nadpovprečne. Čez dan bo oblačno, pihal bo jugozahodnik,” je za N1 dodal Velkavrh. Zjutraj se bo živo srebro gibalo do 6 stopinj Celzija, čez dan bo do okoli 12 stopinj Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje