Temperatura Bohinjskega jezera v četrtek znašala kar 26,6 stopinje Celzija

Slovenija 06. Avg 202218:10 > 20:48
Bohinjsko jezero
Aleš Srnovršnik/BOBO

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je v četrtek v Bohinjskem jezeru namerila temperaturo 26,6 stopinje Celzija. Vsekakor gre za eno najvišjih izmerjenih temperatur našega največjega stalnega jezera, ugotavljajo na agenciji.

Zaradi letošnjih rekordno visokih temperatur so hidrologi in meteorologi zelo visoke temperature namerili tudi v nekaterih slovenskih jezerih. V Bohinjskem jezeru je bila v četrtek temperatura vode kar 26,6 stopinje Celzija. “Bohinjsko jezero je letos zelo toplo, ne morem pa trditi, da gre za rekordno visoko izmerjeno temperaturo. Odvisno je, kako in kje je termometer v jezeru postavljen,” je za N1 povedal Brane Gregorčič iz Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso).

Hidrološka služba Arsa pa je na Twitterju objavila statistiko srednje mesečne temperature v jezeru. Po njihovih podatkih je srednja mesečna temperatura julija letos znašala 23,7 stopinje Celzija, kar je najvišja vrednost v opazovalnem obdobju med letoma 1939 in 2022. Julija 1983 je najvišja srednja mesečna temperatura znašala 22,6 stopinje Celzija, avgusta 2003, ko smo imeli v večjem delu Evrope hud vročinski val, pa je znašala 22,7 stopinje Celzija.

“Razlog za tako toplo jezero je tudi letošnje pomanjkanje snega v visokogorju, zato je v jezero priteklo manj snežnice in še ta je odtekla že zgodaj spomladi. Jezero se je tako ob zelo majhnem dotoku vode iz zaledja poleti ogrelo kot še nikoli v času dolgoletnih meritev,” so še zapisali.

Današnje padavine še ne napovedujejo konca suhega vremena

Današnje nevihte in nekoliko nižje temperature so marsikoga razveselile. Čeprav so se padavine pojavile tudi v večjem delu Primorske, kjer velja največja požarna ogroženost, pa te še ne naznanjajo konca suše. “Žal se pričakuje zelo suho vreme od jutri naprej, trajalo bo ves teden. Bodo pa temperature nekoliko nižje, vsaj v notranjosti države ne bo več nad 30 stopinjami Celzija, na Primorskem pa bo še vedno zelo vroče,” še pravi Brane Gregorčič.

Na Primorskem se bo nadaljeval trend tropskih noči, ko se temperatura zraka ponoči ne spusti pod 20 stopinj Celzija. Takšna je bila tudi minula noč v Ljubljani in številnih drugih krajih po Sloveniji, a Gregorčič pravi, da jih v prihodnjih dneh ne pričakujejo.

Glavnina padavin že mimo

Plohe in nevihte so se danes pojavljale v posameznih delih države. Za krajši čas je deževalo na širšem območju Ljubljane, Celja, Maribora in v Novi Gorici. Tudi na Primorskem so nastale posamezne plohe, podobno tudi na območju Gorjancev in na obronkih Pohorja, a je bila količina padavin majhna.

Zvečer so padavine večinoma ponehale, ponoči se bo delno razjasnilo. Jutri bo delno jasno. Pihal bo vzhodnik, na Primorskem šibka burja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.