Testiranje za šolarje bo prostovoljno

Slovenija 29. Jul 202116:09 > 16:14 0 komentarjev
samotestiranje učencev
Thilo Schmuelgen/REUTERS

Obveznega testiranja za šolarje in dijake ne bo. Tudi v novem šolskem letu bo testiranje za šolarje vseh starosti ostalo prostovoljno, so danes zagotovili na ministrstvu za zdravje. Druge podrobnosti o začetku pouka bodo znane šele v zadnjem tednu avgusta.

Potem ko je ministrica za izobraževanje Simona Kustec nedavno namignila, da bo testiranje za vse necepljene šolarje od septembra obvezno, podobno kot v nekaterih drugih evropskih državah, je bila zdaj sprejeta drugačna odločitev.

Da bo testiranje oziroma samotestiranje s hitrimi antigenskimi testi tudi v novem šolskem letu za šolarje in dijake prostovoljno, so nam danes zagotovili na ministrstvu za zdravje.

Drugih načrtov o tem, kako bo potekal pouk, pa za zdaj na obeh ministrstvih nimajo oziroma jih ne razkrivajo.

“Potekajo usklajevanja med NIJZ ter ministrstvoma za izobraževanje in zdravje,” je povedal minister Janez Poklukar. “Verjamem in upam, da bo to relativno hitro dogovorjeno. Ni pa to enostavno, kajti epidemiološka situacija se spreminja iz tedna v teden.”

“Vse je odvisno od epidemiološke slike,” pa na naša vprašanja odgovarjajo na ministrstvu za izobraževanje. “Mi pozivamo k cepljenju in si želimo, da se pouk za vse otroke začne v šolskih razredih.”

Dodajajo, da se na novo šolsko leto pripravljajo. Kako bo to videti, pa bomo izvedeli 24. avgusta, ko bo na Brdu pri Kranju potekala konferenca ravnateljev. Takrat bodo predstavili tudi posodobljeno knjižico z modeli, kako naj bi potekal pouk v primeru večjega števila okužb.

Prezračevalni sistemi

Eden od ukrepov, ki bi zagotovo pripomogli k temu, da se pouk med epidemijo vse šolsko leto izvaja v učilnicah, je namestitev ustreznih prezračevalnih naprav. Na to, da bi sistemi za odvajanje izdihanega (okuženega) zraka lahko rešili marsikatero življenje, če bi jih namestili v domove za ostarele in druge institucije, že več kot eno leto opozarjata inovator in industrijski oblikovalec Mitja Vilar ter nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber. Toda za zdaj brez uspeha.

“Preprost sistem, ki deluje kot napa, bi lahko izdelali zelo poceni, za 200 evrov, kolikor staneta dva ventilatorja in nekaj metrov cevi,” razlaga Vilar. “Topel izdihan zrak se dviga, zato bi take naprave lahko v učilnice namestili pod strop, učinkovit bi bil tudi v gostinskih lokalih nad mizami. Da o domovih za ostarele, po katerih se je širila okužba, sploh ne govorim. Toda na ministrstvih te pobude ignorirajo,” pove Vilar, ki je pred leti z mukami in vztrajanjem pri uradnih institucijah dosegel, da smo uvedli reševalce na motorjih.

“Ti so rešili številna življenja. Podobno bi bilo lahko zdaj,” je prepričan Vilar, razočaran nad neodzivnostjo državnih organov.

Medtem ko državne institucije spijo, pa se trg na tem področju očitno prebuja. Ravnatelji osnovnih in srednjih šol dobivajo številne ponudbe podjetij, ki ponujajo vse od prezračevalnih naprav do razkuževalnih sistemov.

Enega takih sistemov, UV sterilizator zraka, so spomladi vgradili v jedilnico na Osnovni šoli Stražišče v Kranju. “Gre za večjo žarnico z ventilatorjem, ki prečrpava zrak. Dobili smo jo v brezplačno uporabo od dobavitelja, čigar otroci hodijo v našo šolo,” razloži ravnatelj šole Pavel Srečnik.

“Naprava stane okrog 800 evrov. Želeli bi jo vgraditi v učilnice, teh je na naši šoli 45, a denarja za to nimamo,” pravi ravnatelj in dodaja, da je dobrodošla vsaka rešitev, ki bo prispevala k temu, da se bodo otroci lahko šolali v šoli.

“Glede tega bi morali dobiti strokovna navodila, ki bi prišla s strani države,” je prepričan predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan, “a teh do zdaj ni bilo.”

Bo ministrstvo sofinanciralo prezračevalne naprave?

Da se zavedajo pomena prezračevanja, pravijo na MIZŠ. “Ne gre pa samo za prezračevanje v klasičnem pomenu ampak za uničevanje in sterilizacijo oziroma čistilce zraka. Želimo, da se v čim krajšem času, na enostaven način in optimalno stroškovno učinkovito pristopi k reševanju, s ciljem zagotoviti maksimalno učinkovitost,” so zapisali.

Njihov odgovor nakazuje, da morda šole le ne bodo povsem prepuščene lastni iznajdljivost, saj da bodo na ministrstvu “v okvirih finančnih zmožnosti poiskali sredstva za sofinanciranje naprav, za katere bi se odločile osnovne šole glede na sam objekt oziroma ob upoštevanju izhodiščnega stanja posamezne šole. Za posamezne variante se bodo odločale osnovne šole na osnovi ponujenega s strani dobaviteljev, ki to izvajajo in imajo vse potrebne certifikate in reference.”

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!