NIJZ: Šolarji naj se iz tujine vrnejo 14 dni pred začetkom pouka

Slovenija 21. Jul 202112:55 1 komentar
Mladi v Sloveniji
BOBO

NIJZ je pozval šolarje, naj se dva tedna pred začetkom pouka vrnejo iz tujine, kjer dopustujejo. Priporočilo NIJZ je skladno s pozivom direktorja NIJZ Milana Kreka, ki je prebivalce pozval, naj se v Slovenijo vrnejo do 15. avgusta.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je šolarje, ki dopustujejo na tujem, pozval, naj se se pred začetkom pouka pravočasno vrnejo domov. “Šolarje, ki trenutno dopustujejo ali se udeležujejo množičnih prireditev v tujini, spodbujamo, da se vrnejo vsaj 14 dni pred pričetkom pouka in v danem času upoštevajo higienska priporočila ter opazujejo svoje zdravstveno stanje,” so zapisali na Twitterju.

Nagovor NIJZ šolarjem prihaja dan po tem, ko sta minister za zdravje Janez Poklukar in direktor NIJZ Milan Krek povedala, da smo ob naraščajočem številu dnevno potrjenih novih okužb že v četrtem valu epidemije. Podobno kot drugod po svetu se tudi po Evropi širi različica delta, ki je bolj nalezljiva, zaradi česar je ključno, da se proti covidu-19 cepi dovolj ljudi.

Zaradi vnovičnega porasta okužb je Krek vse, ki letujejo na tujem, pozval, naj se domov vrnejo do 15. avgusta (kar je skladno s priporočilom NIJZ šolarjem, naj se vrnejo dva tedna pred začetkom pouka 1. septembra). Prav tako je pozval, naj se osebe po dopustu zadržujejo doma in naj ne obiskujejo starejših družinskih članov.

NIJZ je danes prav tako objavili podatke o okužbah med dijaki, ki so se vrnili z maturantskega izleta v Lloret de Mar v Španiji. Med skupino dolenjskih maturantov so do torka potrdili 138 okužb, ki so dodatno okužili še vsaj 87 ljudi (sekundarne okužbe), epidemiologi pa so prepoznali še 470 visoko tveganih stikov, za katere so predlagali karanteno na domu.

Med dijaki z gorenjske, ki so enako kot njihovi vrstniki z Dolenjske dopustovali v omenjenem španskem letovišču, a so se v Slovenijo vrnili nekaj dni pozneje, pa so do torka potrdili 69 okužb. Gorenjski dijaki so dodatno okužili vsaj 14 ljudi. Epidemiologi pa so v povezavi s tem izbruhom prepoznali še 306 visoko tveganih stikov, za katere so predlagali karanteno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje