Tetrakloroeten v ljubljanskem vodnem zajetju. Kje so presežene vrednosti?

Slovenija 26. Jan 202416:18 5 komentarjev
vodovod, cevi
Foto: PROFIMEDIA

Agencija za okolje je v prvi polovici meseca prejela obvestilo o domnevnem onesnaženju vode pri črpališču vode Hrastje. Analize so pokazale presežne vrednosti kemikalije tetrakloroeten na severovzhodnem delu Ljubljane. Pitna voda ni onesnažena, zato nevarnosti za prebivalce ni.

Kot je v sporočilu za javnost pojasnil Arso, gre za kemikalijo, ki je regulirana. Uporablja se za kemično čiščenje in razmaščevanje v laboratorijih.

Na agenciji so zaradi zaznanega onesnaženja preučili širši model toka podzemnih voda na območju severnega dela prestolnice, skupaj so odvzeli in naročili vzorčenje na 9 opazovalnih vrtinah v bližini vodnega zajeta Hrastje. Vzorce so odvzeli dvakrat, prvič 18. januarja, drugič pa 24. januarja.

Danes so prejeli preliminarne rezultate, ki so v nekaterih vzorcih pokazali presežene vrednosti kemikalije.  Dovoljena meja je bila konkretno presežena na treh merilnih mestih, na enem so zaznali rahlo povečanje. Dovoljena meja skupaj s kemikalijo trikloroeten je največ 10 mikrograma na liter.

onesnaženje s Tetrakloroetenom onesnaženje s Tetrakloroetenom
Vir: Arso
onesnaženje s Tetrakloroetenom onesnaženje s Tetrakloroetenom
Vir: Arso

Na vrtini VD Hrastje 5 so 18. januarja izmerili vrednost 3,3 mikrograma na liter, 24. januarja pa 3,07 mikrograma na liter. Na vrtini PAC-7 je bila vsebnost še višja. Prva meritev je v litru vode pokazala 10,21 mikrograma tetrakloroetena, druga meritev pa 8,45 mikrograma.

Najvišje vrednosti tetrakloroetena so 24. januarja izmerili na vrtini MV-2, v litru vode je bilo 14,72 mikrograma kemikalije. Podatkov za 18. januarja na tej vrtini ni.

Arso je pristojne institucije obvestila o onesnaženju institucije, katerih naloga je določitev povzročitelja onesnaženja.

Z javnega podjetja VOKA SANAGA so glede onesnaženosti vode zapisali, da je pitna voda, ki ki doteka v uporabo na oskrbovalna območja vodarne Hrastje, zdravstveno ustrezna, prisotnost kemikalije v vodnem zajetju pa tako ni nevarna za prebivalce. Vodnjake so namreč pravočasno izključili iz obratovanja, oskrba s pitno vodo pa poteka nemoteno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje