Težave pri izposoji koles: kolo si lahko le vrnil, nisi pa ga mogel vzeti

Slovenija 21. Dec 202215:06 0 komentarjev
Bicikelj
N1

Priljubljen sistem za izposojo koles Bicikelj v Ljubljani nekaj ur ni deloval. Tehnične težave so se pojavile na mednarodnih povezavah, zato storitev slabi dve uri ni delovala. Težave so imeli tudi uporabniki v Mariboru, kjer sistem Mbajk deluje prek istega ponudnika. "V Ljubljani se je v omrežje vrnilo že 99 odstotkov postaj, v Mariboru pa 80 odstotkov," je za N1 malo pred 15. uro dejal operativni direktor Europlakata Boštjan Berčan, ki skrbi za sistem izposoje koles v Ljubljani in Mariboru.

Kdor si je zgodaj popoldan želel izposoditi kolo Bicikelj v Ljubljani oziroma Mbajk v Mariboru, je naletel na težavo. Izposoja zaradi tehnične napake dve uri ni delovala. V aplikaciji ste lahko kliknili na izposojo izbranega kolesa, vendar se nato ključavnica ni odklenila, na ekranu pa se je izpisalo obvestilo o napaki.

Težave so se pojavile na povezavi med terminali na postajah. Podobno težavo so imeli že konec novembra, ko niso delovale mednarodne povezave med postajališči. “Težava na povezavi med postajami je bila na evropski ravni, pri ponudniku storitev, ki deluje v približno 40 mestih. Pri nas gre za drugo napako v 11 letih,” nam je pojasnil operativni direktor Europlakata Boštjan Berčan.

Napaka se je pojavila malo po 12. uri, uporabnike pa je nanjo opozorilo tudi v mobilni aplikaciji za izposojo koles. Uporabniki so lahko kolo v času napake vrnili, niso pa si ga mogli izposoditi. Kot je dejal Berčan, so jo odpravili malo pred 15. uro, sistem pa je znova začel delovati brez napak.

Bicikelj Bicikelj
N1
Bicikelj Bicikelj
N1
Bicikelj Bicikelj
N1
Bicikelj Bicikelj
N1
Bicikelj Bicikelj
N1
Bicikelj Bicikelj
N1

Sistem Bicikelj je v Ljubljani zelo priljubljena storitev. Dopolnjuje sistem javnega prevoza in je okolju prijazna oblika mobilnosti, poudarjajo na ljubljanski mestni občini.

Od začetka delovanja sistema, 12. maja 2011, je bilo več kot 9,6 milijona izposoj koles. Lani je bilo s kolesi v sistemu Bicikelj opravljenih 1.047.069 izposoj, do letošnjega avgusta pa 870.313. V povprečju je vsako kolo uporabljeno osemkrat na dan.

Enak sistem, kot je v Ljubljani, so konec lanskega leta uvedli v Mariboru. Tudi v štajerski prestolnici uporabljajo sistem, ki ga je zasnovala družba JCDecaux. Uporabniki Mbajka v Mariboru so v svojih aplikacijah dobili enako sporočilo kot v Ljubljani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!