To, da Bešič Loredan ne bo več vodil pogajanj, v Fidesu razumejo kot nezaupnico

Slovenija 24. Maj 202319:22 2 komentarja
Danijel Bešič Loredan
Žiga Živulović jr./ BOBO

V zdravniškem sindikatu Fides so presenečeni, da pogajanj o novem plačnem stebru za zdravstvo in socialno varstvo ne bo več vodil zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, kar razumejo kot nezaupnico ministru.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so izrazili presenečenje nad novico, da pogajanj o novem plačnem stebru za zdravstvo in socialno varstvo ne bo več vodil minister za zdravje in podpredsednik vlade Danijel Bešič Loredan.

To razumejo kot nezaupnico ministru, so zapisali v sporočilu za javnost.

Vlada in sindikati javnega sektorja so se v torek na centralnih pogajanjih dogovorili o načinu nadaljevanja pogajanj o plačnem sistemu in odpravi nesorazmerij.

Zaradi novega načina organiziranja pogajalskega procesa tako danes ni bilo pogajanj v zdravstvu, ki so sicer tekla tedensko. Nadaljevala se bodo prihodnji teden, ko bodo stekla tudi pogajanja o vseh posameznih stebrih. Zdravstvenega dela pogajanj ne bo več vodil minister Danijel Bešič Loredan, saj je vlada prejšnji četrtek na novo imenovala pogajalske skupine za posamezne stebre in njihovo strokovno vodstvo.

V Fidesu so nad novico presenečeni. “Po preložitvi pogajanj, ki smo jih ob pojasnilu ministra, da išče mandat vlade za nadaljevanje pogajanj, sprejeli z razumevanjem, ostajamo še brez odgovora glede samega datuma nadaljevanja pogajanj o zdravstvenem plačnem stebru,” so izpostavili.

Glede na dinamiko dosedanjih pogajanj in novih okoliščin, s katerimi so bili seznanjeni prek medijev, dvomijo, da ima vlada iskren namen reševati krizo javnega zdravstvenega sistema.

Skladno s podpisanima sporazumoma z vlado zahtevajo takojšnje nadaljevanje pogajanj o zdravstvenem plačnem stebru s kompetentnimi sogovorniki na vladni strani, “ki jim je zaupano vodenje zdravstvenega resorja”. Z nastalo situacijo bodo seznanili glavni odbor sindikata na seji dne 6. junija, so napovedali.

V skupini za oblikovanje plačnega stebra za zdravstvo in socialno varstvo bo z ministrstva za zdravje sicer sodeloval državni sekretar Tadej Ostrc, so za STA medtem pojasnili na ministrstvu.

Kot so poudarili, verjamejo v konstruktivna in uspešna pogajanja, pa tudi, da je dogovor o vsebini in pravičnem ter stimulativnem plačilu pomembnejši od datumov.

“Ob tem opozarjamo, da je 30. junij naveden kot datum, do katerega bi v parlamentarni postopek vložili predlog prenovljenega plačnega zakona (ne stebra), medtem ko je začetek izvajanja zakona predviden 1. januar 2024. Prav zato je morebiten datumski zamik pogajanj manj pomemben kot vsebina dogovorjenega,” so še navedli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje