Tone Krkovič zapustil VSO: Nihče se ni hotel usesti zraven mene

Slovenija 17. Dec 202216:27 17 komentarjev
Tone Krkovič
Žiga Živulović Jr./BOBO

Tone Krkovič je na dan proslave 32. obletnice prvega postroja posebne enote slovenske teritorialne obrambe v Kočevski Reki izstopil iz Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) in s tem odstopil tudi kot podpredsednik in član predsedstva VSO.

Brigadir Tone Krkovič je za N1 potrdil, da je izstopil iz Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) in s tem odstopil tudi kot podpredsednik in član predsedstva VSO. Z izstopno oziroma odstopno izjavo je danes seznanil predsednika VSO Lojzeta Peterleta ter predsedstvo in glavni zbor VSO, svojo odločitev pa je pojasnil v šestih točkah, ki jih povzemamo spodaj.

Kot prvo je navedel, da se je za izstop odločil, ker je bil pod vlado predsednika stranke SDS Janeza Janše označen za slovensko vojsko kot “človek s ceste”. Obenem pravi, da je bil označen tudi za “persono non grata”, ko je postal sodelavec takratnega predsednika uprave GEN-i Roberta Goloba in ko je “aktivno stopil v bran ‘depalovaškemu naskoku’ nanj v vodilnih strukturah VSO”.

Krkovič je zapisal, da so te označbe posamezniki in skupine članov VSO manifestirali na različne načine. “Morda me je najbolj prizadel karakterističen primer tega početja letos septembra na slavnostni seji predsedstva in proslavi na Pristavi, ko se člani predsedstva ob prihodu na sestanek niso hoteli usesti ob mene in puščali med mano in naslednjimi sedečimi zgovorno praznino,” je zapisal in dodal, da se je to dogajalo v navzočnosti njegovega mladoletnega sina, “ki je še kako dobro vse razumel in bil ob tem vidno prizadet”.

Obenem je zapisal, da se to ni zgodilo prvič. “Tudi že prej sem na sedežu VSO na Cankarjevi na sejah predsedstva ‘obsedel sam’ v drugi vrsti … Vse to počno ljudje, ki so (verjetno večinoma) člani SDS. Opisano gestikulacijo počno očitno z namenom, da bi pokazali svojemu šefu averziven odnos do mene. Ravno ta njihov šef pa je prvi med njimi na seji predsedstva lansiral takšne občutke in jim s tem ‘pokazal smer’,” je zapisal in dodal, da je predsedniku VSO “kar nekajkrat” pripomnil, da se je zaradi takšnega odnosa v tej družbi začel počutiti “zelo slabo”.

“Enostavno se ne grem več”

K odločitvi za izstop iz VSO je po besedah Krkoviča botrovalo tudi to, da je Janša “s kopico javnega sprenevedanja v preteklosti in o ponaredkih uradnih dokumentov ministrstva za obrambo, ki naj bi zlorabili njegov podpis, v ozadju pošiljal osebna naklonilna pisma Emiliji Mrlak (in ji celo dodelil veteranski status)”. “Slednja me je kot subsidiarna tožilka hotela z brutalnimi obtožbami na račun sestrelitve helikopterja JNA v vojni za Slovenijo spraviti ponovno v zapor za 15 let,” je zapisal.

Dokončno odločitev je sprejel, ker mu je predsednik VSO Peterle “še do včeraj zvečer zagotavljal, da se bomo danes po proslavi v Kočevski Reki na določeni lokaciji na osem oči usedli štirje možje iz tistega časa in si, kot se za soborce vojne za Slovenijo spodobi, na ta pomembni simbolni dan temeljito nalili ‘čistega vina'”. Pravi, da je namesto sporočila o izbrani lokaciji od predsednika Peterleta prejel sporočilo, da “‘Janeza ne bo, ker je žena dežurna …'”.

Z besedami “enostavno ne grem se več” je Krkovič zaključil svoje sporočilo.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je danes v Kočevski Reki obeležilo 32. obletnico prvega postroja posebne enote slovenske teritorialne obrambe. Slavnostni govornik je bil Jelko Kacin, ki je bil takrat (leta 1990) namestnik ministra za obrambo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje