Toplo besedo Sloveniji namenil tudi predsednik Zelenski – in to v slovenščini

Slovenija 06. Avg 202317:15 54 komentarjev
Volodimir Zelenski
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Ob silovitih poplavah v Sloveniji se je z zapisom podpore oglasil tudi predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Kaj je sporočil?

Med tujimi voditelji, ki so Sloveniji ob uničujočih poplavah in plazovih izrekli besede sožalja in podpore, je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenki. Predsednik države, ki se od lani bori proti ruski agresiji, je na družbenem omrežju X objavil zapis v slovenščini.

“Izražam iskreno sožalje prijateljski Sloveniji v zvezi s poplavami, ki še trajajo in so že privedle do obsežnega uničenja in izgube življenj. Vsem žrtvam želim okrevanje, čim hitrejšo odpravo posledic ujme, obnovo stanovanj in infrastrukture,” je zapisal. Objavil je tudi zapis v angleščini z enako vsebino.

Ukrajinsko zunanje ministrstvo se je prav tako oglasilo: poleg solidarnosti je izrazilo sožalje zaradi smrtnih žrtev in velike škode ob poplavah.

Besede solidarnosti s prizadetimi v poplavah so prišle tudi od drugod. Med voditelji držav, ki so se oglasili, so predsedujoči predsedstvu BiH Željko Komšić, poljski premier Mateusz Morawiecki, kosovski premier Albin Kurti, srbski predsednik Aleksandar Vučić, albanski predsednik Bajram Begaj in predsednik Islandije Gudni Thorlacius Johannesson

Že v soboto so v odzivu na katastrofalne poplave, ki so prizadele večji del Slovenije, izrekle sožalje in ponudile pomoč Hrvaška, Madžarska in Črna gora. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je zagotovila mobilizacijo pomoči, ko bo to potrebno – kot je sporočila zunanja ministrica Tanja Fajon, je prav tako predvideno, da bo von der Leyen v kratkem pripotovala v Slovenijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje