Tožilstvo s preiskavo nad Počivalška. Janša: Zdravko, drži se

Slovenija 14. Apr 202307:58 > 18:32 18 komentarjev
Janez Janša, Zdravko Počivalšek
Žiga Živulovič jr./BOBO

Specializirano državno tožilstvo je po poročanju 24ur.com na ljubljansko okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zoper nekdanjega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška zaradi suma zlorabe uradnega položaja, za pomoč pri kaznivem dejanju pa tudi zoper njegovo nekdanjo sodelavko na ministrstvu Andrejo Potočnik in dobavitelja medicinskih ventilatorjev Marka Bitenca. Pozno popoldne se je na Twitterju odzval prvak SDS in nekdanji predsednik vlade Janez Janša ter Počivalšku namenil nekaj spodbudnih besed.

Maja lani je Nacionalni preiskovalni urad kazensko ovadil zdaj nekdanjega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ker naj bi marca 2020 med epidemijo covida-19 pri naročanju ventilatorjev zlorabil svoj položaj in domnevno deloval v nasprotju z zakonom o javnem naročanju in zakonom o javnih uslužbencih.

NPU je ovadil tudi nekdanjo Počivalškovo sodelavko z ministrstva Andrejo Potočnik, ki je sodelovala pri dogovorih z dobavitelji, in dobavitelja medicinske opreme Marka Bitenca.

Kot poroča 24ur.com, pa se zadeva zdaj seli na sodišče, saj specializirano državno tožilstvo zoper ovadene zahteva še sodno preiskavo. Ljubljansko okrožno sodišče bo tisto, ki bo odločilo o zahtevi tožilstva. Če ji ugodijo, se bodo zaslišanja trojice preselila na sodišče.

Na Specializiranem državnem tožilstvu (SDT) so za STA potrdili, da je bila 12. aprila v omenjeni zadevi na Okrožno sodišče v Ljubljani vložena zahteva za preiskavo zoper tri fizične osebe, in sicer zoper eno osebo zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, zoper dve osebi pa zaradi kaznivega dejanja pomoči pri kaznivem dejanju zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Višina domnevne protipravne premoženjske koristi po neuradnih podatkih 24ur.com znaša 1,7 milijona evrov, kar predstavlja razliko med prodajno in nabavno ceno za 90 ventilatorjev. Dogovorjeno je bilo, da podjetje Geneplanet diagnostika (danes MD-DX, d. o. o.) dobavi 220 ventilatorjev za 8 milijonov evrov brez DDV, a so jih dobavili le 90.

Počivalšek je sicer v oddaji N1 STUDIO, ko je še bil gospodarski minister, posameznikom na NPU, KPK in računskem sodišču očital politično in nestrokovno delovanje. “Izmislili so si afere, producirali obtožbe za dejanja, ki so bila popolnoma legitimna. To početje posameznikov znotraj policije je kriminal,” je dejal konec oktobra 2021.

Prav tako je takrat dejal, da so njegov telefon, ki so ga zasegli med hišnimi preiskavami leta 2020, na odklepanje v Nemčijo poslali nezakonito, in napovedal, da bo zahteval odredbo, na podlagi katere so to naredili. “Mislim, da je nimajo,” je takrat še dejal.

Janša: Zdravko, drži se

Pozno popoldne se je na sproženo preiskavo na Twitterju odzval prvak SDS in nekdanji predsednik vlade Janez Janša. “Drži se, Zdravko,” je začel tvit in v nadaljevanju opisal takratno covidno sliko v državi in “neizpodbitna dejstva”, ki so botrovala nakupu ventilatorjev.

Za nakup aparatov so se odločili v času prejšnje vlade Janše, ko je gospodarsko ministrstvo vodil Počivalšek.

Prvak SDS je na družbenem omrežju med drugim zapisal, da je odločitev takratne Počivalškove stranke “omogočila Sloveniji, da ni trpela še huje od Bergama. Predstavljajmo si spopad z epidemijo v času volilne kampanje pod vodstvom metalcev puške v koruzo. Kljub težkim časom epidemije smo v naši vladi od samega začetka vztrajali pri stališču zakonitosti in preglednosti”. Nato je ošvrknil tožilstvo in policijo. “Na časovnici vam je spodrsnilo” in dodal, da je “kredibilnost izpuhtela”. Ob koncu je še dodal, da je takratna vlada s pristojnimi institucijami s “skrajnimi napori reševala življenja in blaginjo ljudi”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje