Je bil minister Počivalšek vnaprej obveščen o preiskavah?

Slovenija 13. Okt. 202114:21 > 18:413 komentarji
Delite:
Zdravko Počivalšek
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Vodja preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) Igor Kekec je na zaslišanju pred poslanci dejal, da lahko potrdi domnevo, da je bil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek vnaprej obveščen o hišnih preiskavah pri njem. Počivalšek pa pravi, da je Kekec na zaslišanju lagal.

V državnem zboru so se v okviru preiskovalne komisije začela zaslišanja o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in političnega vplivanja na potek oziroma izid predkazenskih in drugih postopkov.

Prvi je pred poslance stopil nekdanji direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Muženič, v nadaljevanju pa sta bila zaslišana tudi pomočnik direktorja NPU David Antolovič in vodja preiskav na NPU Igor Kekec.

Kekec je v državnem zboru spregovoril tudi o policijskih preiskavah pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku, ki so se nanašale na ventilatorje, ki jih je država kupila od podjetja GenePlanet.

Na konkretno vprašanje predsednika komisije Rudija Medveda (LMŠ), ali so med samo preiskavo v zadevi minister Počivalšek zaznali kakšen dokaz, da je bil minister vnaprej obveščen o hišni preiskavi, je Kekec odgovoril: “Do hišnih preiskav zagotovo ne. Za stvari, ki smo jih izvajali v hišni preiskavi, lahko to domnevo potrdim. Vendar gre za predkazenski postopek, ki še vedno poteka. O teh zadevah ne morem govoriti, saj bi s tem razkril, kaj vse je bilo najdeno pri hišnih preiskavah oziroma ugotovljeno pri teh hišnih preiskavah.”

So pri ministru našli tudi list papirja z navodili?

Na vprašanje Medveda, ali so v preiskavah našli list papirja z navodili, kako ravnati v primeru hišnih preiskav, pa je Kekec dejal: “Verjamem, da če razpolagate s takimi podatki, razpolagate. Jaz tega ne morem potrditi,” je povedal. Kot je v izjavi za medije po seji povedal Medved, imajo zanesljive informacije, ki niso “iz trte izvite”, da takšen papir res obstaja. Potrditev so namreč dobili iz več med seboj nepovezanih virov, zato bodo v komisiji ta dokument tudi uradno zahtevali.

Počivalšek ni dovolil, da bi odklenili telefon

V hišni preiskavi so zasegli tudi ministrov telefon, vendar pa Počivalšek po besedah Kekca ni dal dovoljenja za njegovo odklepanje. Telefon so morali zato zato na odklepanje poslati v tujino.

Počivalšek: Kekec je v državnem zboru lagal

Minister Počivalšek je v odzivu na Facebooku zapisal, da je vodja preiskave na NPU Igor Kekec na zaslišanju “lagal” glede tega, da naj preiskovalcem ne bi dal gesla za odklepanje telefona, in so ga zato poslali na odklepanje v tujino.

“Mene osebno sicer glede tega nihče ni kontaktiral, vsa gesla pa so pridobili od mojega pooblaščenca. Ko so mu dejali, da imajo težave z odklepanjem telefona, jih je usmeril na ustrezne službe na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, saj je šlo za službeni telefon,” je še dodal.

Kot je zapisal Počivalšek, je poleg tega Kekec javnost zavajal tudi glede odredbe, ki naj bi bila podlaga za to, da so službeni telefon ministra nato v odklepanje poslali tujemu zasebnemu podjetju. “Odredba, ki je bila meni vročena, namreč dopušča izvedbo preiskave telefona izključno strokovno usposobljenim osebam slovenske policije,” je zapisal.

“Dodatno me čudi, da vodja preiskave na NPU javno komentira odprte predkazenske postopke, v katerih dejstva niso v celoti razčiščena,” je še dodal in zapisal, da je edino informacijo glede hišne preiskave dobil od ene od urednic.

“V moji dolgi karieri managerja nimam ene same črne pike, zato me še toliko bolj bolijo vse laži, ki sem jih bil deležen zaradi vstopa v sedanjo koalicijo. Od preiskovalcev pričakujem, da se namesto javnega komentiranja zadeve osredotočijo na njihovo delo in bodisi zaključijo postopek ali pa pridejo na dan z argumenti in dokazi,” je zapisal minister.

Kekec je odgovarjal tudi na vprašanje glede domneve, da je bil tudi Rok Snežič vnaprej obveščen o hišni preiskavi. V. d. direktorice NPU Petra Grah Lazar se je sicer zaradi poznanstva s Snežičem umaknila iz preiskave, a je po Kekčevih besedah za hišno preiskavo morala vedeti, saj so morali na NPU zagotoviti spremembe v organizaciji dela. “Kaj je povedala, če je povedala, to so moje domneve, špekulacije, ne vem,” je dodal Kekec.

V zameno za odstop so mu ponudili službo na konzularnih predstavništvih

Nekdanji direktor Muženič pa je na vprašanje, kako mu je v. d. direktorja policije Anton Travner sporočil, da je razrešen, povedal, da je ga je poklical k sebi in dal pred njega list papirja in svinčnik. “Zahteval je, da napišem odstopno izjavo. Sam se s tem nisem strinjal. Predlagal sem razrešitev v skladu z obstoječo zakonodajo in zadeva se je tukaj končala,” je povedal.

darko MUŽENIČ, npu
Foto : Žiga Živulović jr./BOBO

Kot je še povedal Muženič, mu je Travner v zameno za odstop ponudil druga delovna mesta. “Ponujeno mi je bilo celo mesto na različnih konzularnih predstavništvih Republike Slovenije v tujini. To mi je bilo sicer nekoliko malo nenavadno, ker ne vem, kako lahko generalni direktor policije obljublja in ponuja delovna mesta, za katere je pristojno ministrstvo za zunanje zadeve. Vse te ponudbe sem jemal za neresne,” je povedal.

Dodal je, da zagotovila, da bo NPU po njegovem odhodu ostal nedotaknjen, od Travnarja ni dobil. “Treba je vedeti, da na NPU delajo visoko profilirani strokovnjaki, kriminalisti, ne glede na to, kaj si kdo misli o njih, so strokovnjaki. Prosil sem ga, da ob mojem morebitnem odstopu ali zamenjavi obdrži ekipo tako, kot je, seveda z novim vodenjem. Tega zagotovila nisem dobil, zato je prišlo do tega, da sem predlagal, da me razreši v skladu z obstoječo zakonodajo, tu pa se je zgodba končala,” je pojasnil.

Premestili so jih v Policijsko akademijo v Tacnu

Po razrešitvi je bil Muženič najprej premeščen v službo generalnega direktorja policije, kjer naj bi se ukvarjal s pripravo zakonodaje, a je v nekem trenutku prenehal dobivati gradiva in pozneje izvedel, da pri tem ne sodeluje več. Nato pa so ga premestili v Policijsko akademijo v Tacnu, a mu niso dodelili nalog, ki bi jih tam opravljal. Potem pa je na iniciativo Policijske akademije in lasten interes pridobil habilitacijo za visokošolskega učitelja in tam zdaj predava.

V Tacnu so se znašle tudi druge današnje priče, nekatere so imenovali v delovni skupini za migracije in za reševanje zaostankov na Policijski upravi Ljubljani. Tja sta bila premeščena tudi Antolovič in Kekec, ki sicer uradno še zasedata svoji mesti, a tega dela ne opravljata več. Antolovič je pojasnil, da so dobili le elektronsko sporočilo s sklepom o imenovanju v skupino za reševanje zaostankov, vse prejšnje naloge pa so morali opustiti in se preseliti v Tacen.

Že prej je bil imenovan v delovno skupino za migracije, pri čemer je tedanji v. d. generalnega direktorja NPU Uroša Lepoša poskušal doseči, da njegovega imena na seznamu ne bi bilo, a se je to “čudežno” pojavilo v sklepu vlade. Vseh šest imenovanih v to skupino, med njimi tudi nekdanja generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, so od tedanjega v. d. direktorja policije Andreja Juriča zahtevali pojasnila, a jih niso dobili, je povedal Antolovič. Glede domnevnega seznama “za odstrel”, na katerem naj bi bili moteči zaposleni, ki bi jih premestili v Tacen, pa je Antolovič dejal, da je dobil osebno opozorilo, “naj pazi nase, ker je na vrhu”.

Antolovič: Nadzori na NPU hromili delo

Priče so spregovorile tudi o številnih nadzorih nad NPU, ki so v zvrstili v kratkem času. Po Antolovičevih besedah so hromili delo NPU, saj jim je ob pojasnjevanju preteklega dela zmanjkovalo časa za sprotno. Enako je potrdil nekdanji v. d. direktorja NPU Lepoša, ki je opozoril, da so bili v dveh mesecih na NPU trije nadzori, kar je enako številu nadzorov od začetka delovanja NPU. Lepoša je sicer kot v.d. direktorja NPU odstopil po dveh mesecih, kot je danes pojasnila, se je za to odločil ravno zaradi nadzorov, ki so hromili delo NPU, nekaterih kadrovskih potez. Zmotila ga je namreč Antolovičeva premestitev v Tacen, kdo in zakaj se je zanjo odločil, pa Lepoša ne ve.

Antolovič je še pojasnil, da je bil prvi nadzor odrejen na dan preiskovalnih aktivnosti v zvezi z nabavo zaščitne opreme, ko so kriminalisti NPU opravili hišno preiskavo pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku. To preiskavo, pa tudi preiskavo v zadevi Roka Snežiča, je vodil Igor Kekec, ki pa dela v NPU ne opravlja več. Tudi on je bil namreč premeščen v delovno skupino za odpravo zaostankov v Tacen in je bil s primerov umaknjen.

Komisija bo razširila nabor prič

Današnja zaslišanja so po Medvedovih besedah pokazala, da se domneve, ki so jih predstavili ob ustanovitvi komisije, potrjujejo še v bistveno večjih razsežnostih. “Že to, kar smo slišali danes, je dovolj, da lahko trdimo, da gre za brutalno kadrovanje v vrstah policije,” je poudaril Medved. Po njegovih besedah vse skupaj vpliva na potek preiskav, ki so za vladajočo politiko moteče. Vodstvo policije namreč ljudi umika “v neke delovne skupine, ki niso popolnoma nič drugega kot odlagališče profesionalnih policistov, ki niso povšeči vladajoči politiki”. Tudi na podlagi današnjih pričanj bo komisija razširila nabor prič, obstaja pa tudi možnost, da bo katera dobila status preiskovanca, je še napovedal Medved.

Komentari

Vaš komentar