Tretje razveljavljeno javno naročilo lekarniške zbornice za nabavo zdravil

Slovenija 25. Avg 202218:44 0 komentarjev
Lekarna
Foto: BOBO

Lekarniška zbornica je presenečena nad odločitvijo državne revizijske komisije, ki je razveljavila celoten postopek javnega naročila za skupno nabavo zdravil na recept za 14 lekarn. Ob tem je v odzivu ponovno opozorila na po njeni oceni neustrezno zakonodajo javnega naročanja. To je namreč že tretje razveljavljeno skupno naročilo zbornice.

Kot so spomnili v lekarniški zbornici, je državna revizijska komisija razveljavila celoten postopek javnega naročila, ker zbornica naročila ni razdelila po posameznih naročnikih oz. po posameznih javnih lekarniških zavodih. Do take obrazložitve komisije so v zbornici kritični, saj da je komisija v istem postopku javnega naročila na podlagi zahtevka za revizijo Farmadenta že odločala o tej kršitvi. Takrat je med drugim zapisala, da “spoštovanje načela zagotavljanja konkurence še ne pomeni, da je treba naročilo oblikovati tako, da lahko ponudbo brez najmanjšega napora oziroma povezovanja odda vsak ponudnik na trgu”.

“Navedeno ravnanje državne revizijske komisije nam ni razumljivo in za nas predstavlja veliko tveganje pri izvedbi novega postopka javnega naročila,” izpostavljajo. Kot navajajo, nimajo namreč zagotovila, da bo poteze zbornice, ki jih je komisija pred tem v svojih odločitvah označila kot skladne z zakonom o javnem naročanju, v nadaljnjih postopkih znova štela za zakonite.

Sicer pa tudi pristojna ministrstva in nadzorne institucije po oceni zbornice nimajo enotnega mnenja glede posameznih vprašanj, zato brez sistemskih sprememb ni pričakovati, da bi potencialni novi razpis, v katerem bi popravili del, ki ga je državna revizijska komisija označila kot neskladen z zakonom o javnem naročanju, pripeljali do realizacije. Trije neuspešni razpisi so po oceni zbornice tako dodaten dokaz, da so potrebne sistemske spremembe, za katere si prizadevajo že več let in ki bi neskladja med področji nabave zdravil in zagotavljanja nemotene oskrbe z njimi uskladili z zakonodajo javnega naročanja.

Kot med drugim še navajajo, revizijska komisija namreč presoja razpise samo glede na zakonodajo, ki ureja javno naročanje, nabava zdravil in preskrba z njimi pa je regulirana tudi z zakonodajo s področja zdravil in lekarniške dejavnosti. Razpis je “padel” na oblikovanju sklopov, pri čemer pa so v zbornici sledili usmeritvam ministrstva za javno upravo, da je treba postaviti enotno izhodišče za vse javne lekarniške zavode.

“Vsak razpis, ki temelji na sklopih po posameznih javnih zavodih, pomeni različne cene zdravil. To pa pomeni kršitev pravic pacientov do enakopravne obravnave, saj različne cene pomenijo tudi različne višine doplačil,” je opomnila predsednica zbornice Darja Potočnik Benčič. “Po našem mnenju potrebujemo razpis na državni ravni, ki bo zagotovil enotnost cen in stabilno oskrbo. Pristojni se tudi premalo zavedajo, da je v Evropi veliko pomanjkanje zdravil, Slovenija pa je na tem področju zaradi svoje majhnosti zelo ranljiva,” so še opozorili. Ali in kako bo lekarniška zbornica pristopila k novemu skupnemu razpisu, bo znano v kratkem, so še napovedali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!