Trgovine bodo več dni zaprte. Preverite, kdaj

Slovenija 25. Apr 202306:06 1 komentar
TRGOVINA
Foto: Srdjan Živulović /BOBO

Pogled na delovni razpored za ta in naslednji teden številnim zaposlenim na obraz prikliče nasmeh. V prihajajočih štirinajstih dneh se namreč obetajo trije dela prosti dnevi: dan upora proti okupatorju ter prvi in drugi maj. Po prazničnem delovnem času pa bodo poslovale tudi trgovine. Soboti namreč sledi tridnevno zaprtje.

Pred prvomajskim oddihom bomo doma že ta četrtek, 27. aprila, na dan upora proti okupatorju, prvi in drugi maj pa bosta letos na ponedeljek in torek. Trgovine bodo vrata zato prvič zaprle že v četrtek.

Trgovci bodo po običajnem delovnem času nato obratovali v petek in soboto, zatem pa sledi tridnevno zaprtje trgovin: v nedeljo, ponedeljek in torek. Kot je običajno, v trgovinah pred prazniki pričakujejo večjo gnečo.

hrana, mlečni izdelki, trgovina ZDA
PROFIMEDIA

Nekaj več kupcev je v trgovinah tako mogoče pričakovati že to sredo, dan pred prvim izmed prihajajoče trojice praznikov. Vrhunec gneče bo v trgovinah konec tedna, v petek in soboto, zato se velja ob nakupovanju opremiti z nekaj več potrpljenja.

Da morajo biti prodajalne ob nedeljah in ob dela prostih dnevih zaprte, določa novela zakona o trgovini (ZT-1B), ki velja od leta 2020. Izjema so le prodajalne s površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah.

Če vam nakupov ne bo uspelo opraviti pred tridnevnim zaprtjem, lahko v nedeljo, ponedeljek in torek najnujnejše potrebščine kupite na bencinskih črpalkah in v nekaterih manjših, zasebnih trgovinah.

Prazniki bodo za mnoge še daljši

Za mnoge so prvomajski prazniki priložnost za kratek oddih, zato bodo številni prazničnim dnem dodali še kak dan dopusta. Prvomajskih počitnic se sicer veselijo tudi šolarji.

Številni zaposleni bodo na račun unovčenega dopusta doma tudi v petek, 28. aprila, že 26. aprila pa bodo prosti tudi šolarji gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske statistične regije ter občin jugovzhodne Slovenije: Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel. Za vse ostale šolarje bodo prvomajske počitnice trajale od četrtka, 27. aprila, do torka, 2. maja.

Pred prazniki, sploh če se odpravljate na dopust, pa velja preveriti še delovni čas bank. Tudi banke bodo v četrtek, nedeljo, ponedeljek in torek namreč zaprte.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje