Tudi današnja pogajanja med vlado in Fidesom niso bila uspešna

Slovenija 22. Jan 202415:56 14 komentarjev
Damjan Polh
Damjan Polh (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Vnovična pogajanja med vlado in sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides niso prinesla napredka. Predsednik sindikata Fides Damjan Polh je po sestanku dejal, da vlada želi izsiliti pogoje, ki jih je podpisala z ostalimi sindikati. Stavka zdravnikov se bo nadaljevala, morebitna zaostritev pa bo odvisna od vsakega zavoda posebej.

Za zdaj bodo v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides sicer vztrajali pri splošni stavki, o preklicu soglasij pa bodo razpravljali “kdaj pozneje”, je po pogajalski seji povedal predsednik sindikata Fides Damjan Polh.

Pogajanja so po njegovih besedah pokazala, da si vlada pogajanj ne želi, pač pa želi izsiliti pogoje, ki jih je podpisala z ostalimi sindikati, pri tem pa bi Fides potegnil krajši konec. “Vse bolj jasno je, da zdravstvenega stebra ne bomo videli in bojim se, da bo tudi ta plačna reforma obstala nekje v predalu,” je dejal.

Fides vztraja pri dogovoru, ki bi prinesel takojšnje finančne učinke, vladna stran pa na takojšnje parcialne finančne učinke ne pristaja, je po pogajanjih dejal namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež. Do tega se bodo ponovno opredelili, nato pa se bodo pogajanja nadaljevala, je dodal. “Želimo si, da se stavka zamrzne, da se usedemo za pogajalsko mizo in tam ostanemo,” je poudaril.

Zdravniki in zobozdravniki so prejšnji ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Sindikat in vlada sta se pretekli teden že večkrat sestala, a pogajanja niso prinesla napredka, saj strani nista dosegli stavkovnega sporazuma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje