Tudi po četrtem sestanku brez dogovora: “Prekinitvi stavke se ne približujemo”

Slovenija 16. Jan 202421:25 5 komentarjev
fides
Foto: PROFIMEDIA

Minil je drugi dan stavke zdravnikov v javnih zdravstvenih zavodih ter četrti sestanek med vladno pogajalsko skupino in sindikatom Fides, ki pa ni prinesel preboja. "Prekinitvi stavke se torej ne približujemo," so sporočili iz sindikata zdravnikov in zobozdravnikov ter ob tem dodali, da že v sredo pričakujejo nov vladni predlog, ki da naj bi se bolj približal njihovim zahtevam.

“Sindikat Fides ugotavlja, da tudi danes ne moremo povedati ničesar spodbudnega,” so po končanem četrtem krogu pogajanj z vladno pogajalsko skupino sporočili iz Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Dodali so, da se odnos vlade še ne spreminja ter da se prekinitvi stavke ne približujemo.

“Iz zdravstvenih zavodov nam poročajo, da se število stavkajočih veča in da se podpora našim prizadevanjem med delavci v zdravstvu samo krepi,” so ob tem zapisali. Sindikat stavke tako ne bo preklical, dokler vlada ne bo oblikovala ločenega zdravstvenega stebra v okviru javnega sektorja, ki bo zajel vse zaposlene v zdravstvu in opredelil njihove specifike. “Da torej izvrši, kar je podpisala pred letom in pol,” so poudarili v Fidesu.

Od vlade sicer pričakujejo konkretne predloge, konkretne zaveze in konkretna jamstva, ki pa jih vlada “do sedaj še ni dala”. V sporočilu, ki so ga objavili po zaključku zadnjega kroga pogajanj, so še zapisali, da naj bi v sredo, 17. januarja, prejeli nov vladni predlog, ki da naj bi se bolj približal zahtevam sindikata.

“Skrbi nas, da Fides ni pripravljen popustiti in približevati stališč,” pa je po koncu današnjih pogajanj dejal namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež. Menijo, da stavka škodi javnemu zdravstvenemu sistemu in bolnikom, ki ne pridejo do storitev, ob tem pa jih skrbi tudi dejstvo, da se stavka nadaljuje.

“Želimo si, da se to čim prej konča, na žalost pa trenutno ne moremo pristati na dvigovanje plač izključno deležu zdravnikov, v mislih moramo imeti celoten javni sektor,” je pojasnil Kordež. Vladna stran si tako želi, da se čim prej vrnejo na pogajanja o plačni reformi po plačnih stebrih. “Zato pozivamo Fides, da stavko zaustavi ali pa vsaj zamrzne, se usedemo za pogajalske mize in tam ostanemo, dokler ne najdemo skupnih rešitev,” je še povedal.

Kako stavka zdravnikov vpliva na paciente in kaj bo, ko se bo še zaostrila ter koliko posegov so doslej odpovedale nekatere slovenske bolnišnice, si lahko preberete v članku Kako stavka zdravnikov vpliva na paciente in kaj bo, ko se bo še zaostrila. Več o tem, kako je v zdravniških krogih mogoče slišati, da se stavka še kar nekaj časa ne bo konačala, saj da naj bi koristila vladi Roberta Goloba, pa si lahko preberete v prispevku Stavka po oceni nekaterih zdravnikov koristi premierju Golobu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje