Fides: Vlada se spreneveda. Kako bo potekala stavka zdravnikov?

Slovenija 14. Jan 202415:27 > 17:32 24 komentarjev
Ana Lina Vodušek
Foto: Igor Kupljenik/Bobo

Vlada je pred ponedeljkovo napovedano stavko zdravnikov in zobozdravnikov pozvala sindikat Fides, naj zaustavi aktivnosti in nadaljuje iskanje kompromisa na pogajanjih. Fides pa odgovarja, da se vlada na pogajanjih spreneveda in ne izpolnjuje že potrjenih zavez.

“Vlada z začetkom ločenih pogajanj s sindikatom Fides spoštuje podpisane zaveze iz stavkovnega sporazuma, podpisanega januarja 2023. Naša osrednja skrb so pacienti, saj si želimo, da pridejo do zdravnika, ko ga potrebujejo,” so danes sporočili iz ministrstva za zdravje.

Kot so dodali, odločitev Fidesa, da stavko nadaljuje, toliko težje razumejo, saj je vladna pogajalska skupina naredila vse, da bi jo preprečila. “Do Fidesa smo pristopili z zelo konstruktivnim in razumnim predlogom za rešitev stavkovnih zahtev,” zagotavljajo na ministrstvu.

Fidesu so, kot so zapisali, ponudili podpis stavkovnega sporazuma, ki ponuja realne rešitve v okviru enotnega plačnega sistema in ne ruši dogovora, saj bi višanje plač samo eni plačni skupini v plačni sistem vneslo dodatna nesorazmerja, tudi znotraj poklicne skupine zdravnikov.

“Ponovno pozivamo sindikat Fides, da zaustavi stavkovne aktivnosti ter nadaljuje aktivnosti za iskanje kompromisa na pogajanjih skupaj z vladno pogajalsko stranjo. V pogajalskem procesu moramo v ospredje postaviti ljudi,” so sklenili.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je začetek stavke napovedal za ponedeljek ob 7. uri, trajala pa bo do preklica ali sklenitve sporazuma. Fides, ki med drugim zahteva dvig plač za starejše zdravnike, se bo sicer z vlado zopet sestal v ponedeljek ob 12. uri.

Fides: Za stavko je odgovorna vlada

“Stavke si v resnici ne želimo in je skrajni ukrep. Menimo, da je za stavko odgovorna vlada, ker ni uresničila svojih podpisanih in potrjenih zavez,” pa je vladni strani popoldan odgovorila članica stavkovnega odbora sindikata Ana Lina Vodušek.

Po njenih besedah gre pri pogajanjih za sprenevedanje v škodo bolnikov. “Vladni predlog, ki so nam ga poslali, ne vodi v glavno našo stavkovno zahtevo – vzpostavitev zdravstvenega sistema za vse,” je bila jasna.

“V interesu vseh prebivalcev Slovenije je, da se ustavijo odhodi vseh zaposlenih iz javnih zdravstvenih zavodov oziroma iz javnega zdravstvenega sistema, in ustavna dolžnost je, da država poskrbi za to, da mi lahko delamo v ustreznih in varnih delovnih pogojih,” je še poudarila Vodušek. Po njenih besedah so se na Fidesu zadeve lotili resno in konstruktivno.

Od ponedeljka do preklica

Stavka se bo začela v ponedeljek, zdravniki in zobozdravniki pa bodo stavkali do preklica. “Poskrbeli bomo, da bomo delali v skladu z zakonsko določenim minimumom delovnega procesa. Kako bo potekala stavka in kako bodo bolniki obveščeni, pa je naloga delodajalca, ne Fidesa,” je še pojasnila.

Med samo stavko bodo redno potekali tudi stavkovni zbori. “Pomembno je, da se stavke lahko oziroma sme udeležiti vsak zdravnik in zobozdravnik Slovenije in se lahko stavki priključi kadarkoli. Dejanskega števila stavkajočih ne vemo,” je pojasnila. So pa v sindikatu prepričani, da bo udeležba velika.

“Upamo, da nas bodo podprli tudi ostali zaposleni v javnem zdravstvu. Na tem mestu sodržavljane prosim za razumevanje, ker če ne bomo mi skupaj stopili, bo slabo za vse nas. Zavzemamo se za dostopno in kakovostno javno zdravstvo za vse,” je sklenila Vodušek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje