Tudi Janša poprijel za lopato: “Zdaj ni čas, da se pogovarjamo o odgovornosti”

Slovenija 06. Avg 202320:38 4 komentarji
Janez Janša
Posnetek zaslona SDS/TWITTER

Ob katastrofalnih in uničujočih poplavah, ki so prizadele dobršen del Slovenije, na terenu pomagajo tudi člani Slovenske demokratske stranke (SDS) in njen predsednik Janez Janša.

Prvak Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša se je skupaj s poslanci SDS že v soboto odpravil na teren, kjer so pomagali pri odpravi posledic uničujoče ujme, ki je prizadela Slovenijo. Kot je zapisal Janša na družbenem omrežju Twitter, so v Mozirju s trgov in dvorišč očistili preko 250 kubičnih metrov blata.

Na terenu je prvak SDS pomagal tudi danes. Kot je dejal v posneti izjavi za radio Ognjišče, ki jo je njegova stranka objavila na Twitterju, je bila ujma strašna in škoda je ogromna. Po njegovem mnenju bo škoda bistveno presegla prvo oceno 500 milijonov evrov. “Prizadetih je toliko krajev kot še nikoli. Tisto, kar hrabri, je solidarnost,” je povedal Janša. Kljub težkim razmeram in veliki količini blata je medsebojna pomoč in sodelovanje na višku. “To daje moč in upanje tudi tistim, ki so najbolj prizadeti,” je dodal predsednik stranke SDS, a opozoril, da je to sicer šele prvi korak, saj je sanirati škodo po takšni ujmi v kratkem času praktično nemogoče.

“Vse sile usmerimo v pomoč in solidarnost”

Kot je poudaril Janša, so predlagali nekaj ukrepov vladi, po njegovi oceni pa bodo pristojna ministrstva odgovorno odreagirala. “Ključno breme v tem trenutku je na lokalnih oblasteh, gasilcih, županih, prostovoljcih in vseh tistih, ki se trudijo, da po tem, ko so intervencijske sile civilne zaščite, gasilcev, policije in vojske naredili vse, da se zavaruje življenja in premoženja, kolikor se je dalo, sanirajo škodo,” je poudaril.

Ob tem je izrazil veselje za izraženo pomoč iz tujine. Kot je povedal, tudi sam prejema klice in sporočila nekdanjih kolegov (predsednikov vlad) – še posebej tistih, s katerimi so najtesneje sodelovali, ki ponujajo pomoč. “Potrebna je dobra organizacija, da bo ta pomoč dejansko prišla tja, kjer je najbolj potrebna. V naslednjih dneh potrebujemo v Sloveniji na milijone pridnih rok, ker stroji pri čiščenju stanovanjskih in drugih objektov ne pridejo v poštev,” je spomnil.

Vse, ki v uničujočih poplavah niso bili prizadeti, je pozval, naj priskočijo na pomoč svojim znancem in prijateljem. “Pa tudi v občinah in civilni zaščiti, torej povsod tam, kjer so organizirali centre za sprejemanje klicev in namenov prostovoljcev, da pomagajo,” je povedal.

Kot je še izpostavil predsednik SDS, zdaj ni čas, da bi se pogovarjali o odgovornosti in kaj bi naredili, da bi to, kar se je zgodilo, preprečili. “Ta čas bo prišel, ker se je iz tega treba nekaj naučiti. Je pa ključno, da stojimo skupaj, da vse sile usmerimo v pomoč in solidarnost. Pa tudi, da poiščemo tiste, ki jih mogoče doslej niti nismo našli na odročnih mestih po slovenskih kmetijah, kjer jim pretijo plazovi, kjer jim je odneslo ceste. V naslednjih dneh in tednih vztrajajmo v pomoči,” je med drugim še dejal Janša.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje