Tudi ogrevanje na Jesenicah bo cenejše

Slovenija 27. Jan 202316:27
energetska kriza, ogrevanje
PROFIMEDIA

Potem ko je vlada določila najvišjo dovoljeno ceno variabilnega dela cene toplotne energije, se bo ogrevanje pocenilo tudi na Jesenicah.

Potem ko je vlada ta teden določila najvišjo dovoljeno ceno za variabilni del cene toplote iz daljinskega ogrevanja za gospodinjstva, se bo končna cena ogrevanja znižala tudi na Jesenicah. Nova cena bo 13 odstotkov nižja kot tista za december, so danes sporočili z Občine Jesenice.

Vlada je z v torek izdano uredbo o oblikovanju cene toplote iz daljinskega ogrevanja najvišjo dovoljeno tarifno postavko za variabilni del cene toplote določila pri 98,70 evra na megavatno uro (MWh). Uredba velja od 1. januarja do 30. aprila.

To ne pomeni nujno tudi nižjih zneskov na položnicah

Z občine so na podlagi pojasnila direktorja družbe Enos, ki na Jesenicah zagotavlja toploto iz daljinskega ogrevanja, Andreja Stuška sporočili, da je cena variabilnega dela za gospodinjske odjemalce za januar znašala 116,48 evra. Nova cena, skladna z vladno uredbo, bo tako nižja za 15 odstotkov, skupaj s fiksnim delom pa znižanje cene MWh predstavlja okrog 13-odstotno znižanje.

“Žal to ne pomeni nujno tudi nižjih zneskov na položnici, saj januarja beležimo nižje temperature in s tem tudi večjo porabo, vendar pa smo lahko zadovoljni, da cene za naše občane, zahvaljujoč tej regulaciji, ne bodo šle ponovno v nebo,” je, potem ko se je pogovarjal s Stuškom, povedal jeseniški župan Peter Bohinec.

Kot so sporočili, se bosta s Stuškom o daljinskem ogrevanju podrobneje pogovarjala na sestanku prihodnji teden.

Za tiste v socialni stiski občinska pomoč

Za občane Jesenic, ki bi se zaradi cen ogrevanja vseeno znašli v socialni stiski in izpolnjujejo pogoje, določene v odloku o socialni pomoči v občini Jesenice, pa občina tudi za ta namen še vedno dodeljuje finančno pomoč. Postopek dodeljevanja vodi jeseniška enota Centra za socialno delo Gorenjske, so še sporočili.

Na Jesenicah so se z visokimi cenami daljinskega ogrevanja soočali že v lanski kurilni sezoni, ko so prebivalci zaradi podražitev tudi protestirali pred občino.

Po podatkih, objavljenih na spletni strani agencije za energijo, je bila januarja letos maloprodajna cena toplote iz daljinskega ogrevanja na Jesenicah 146,23 evra na MWh (januarja lani 147,88 evra na MWh), decembra lani pa 129,77 evra na MWh (decembra 2021 147,88 evra na MWh).

Januarja letos je bilo po teh podatkih tovrstno ogrevanje dražje na Ravnah na Koroškem (222,61 evra na MWh), v Trbovljah (210,46 evra na MWh) in v Mariboru (179,83 evra na MWh).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar