Tuji študenti: Obe univerzi bosta ponovili izbirni postopek

Slovenija 09. Sep 202116:57 > 17:05 3 komentarji
Medicinska fakulteta
Ziga Zivulovic jr./BOBO

Na ljubljanski in mariborski univerzi so za N1 potrdili, da bodo ponovili izbirni postopek, potem ko se je izkazalo, da sta medicinski fakulteti na razpisana vpisna mesta za tujce sprejeli samo Slovence brez slovenskega državljanstva. Vsi tuji študenti, ki so dosegli maksimalno število točk, se bodo tako lahko vpisali na študij medicine pri nas. Ob tem postaja jasno, da je treba dodelati izbirni postopek za sprejem tujih študentov.

Potem ko smo včeraj poročali, da je Univerza v Ljubljani ugodila pritožbam tujih študentov, ki kljub izpolnjevanju pogojev niso bili sprejeti na medicinsko fakulteto, je stopila korak nazaj tudi Univerza v Mariboru. Na obeh univerzah bodo tako ponovno izpeljali izbirni postopek in sprejeli vse, ki bodo ustrezali pogojem.

Spomnimo, da sta ljubljanska in mariborska medicinska fakulteta na razpisana vpisna mesta za tuje študente sprejeli samo Slovence brez slovenskega državljanstva in nobenega tujca.

“Na Univerzi v Mariboru bomo za tuje študente, ki so se prijavili na študij splošne in dentalne medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru, ponovno izpeljali izbirni postopek, v okviru katerega bomo na 2 vpisni mesti vpisali najboljša prijavljena kandidata, vpisali pa bomo tudi vse ostale kandidate, ki dosegajo enako število točk kot zadnji kandidat, uvrščen na seznam sprejetih, in sicer na enak način kot na Univerzi v Ljubljani,” so za N1 pojasnili na mariborski univerzi.

Načelo enakosti

Tudi na ljubljansko medicinsko fakulteto se bodo lahko vpisali vsi tuji študenti, ki izpolnjujejo pogoje, in ne samo tisti, ki so vložili pritožbe.

“Tujih kandidatov, ki so se prijavili na študij medicine in ki izpolnjujejo pogoje za sprejem v študijski program medicinske fakultete je 44. Ne glede na to, ali so se pritožili ali ne, jim bo omogočen sprejem v študijski program. V skladu z načelom enakosti je namreč treba vse kandidate v enakem položaju enako obravnavati,” so zapisali na ljubljanski univerzi.

Ljubljanska univerza je sicer včeraj izdala odločbe, s katerimi je ugodila pritožbam tujih študentov, ki kljub izpolnjevanju pogojev niso bili sprejeti na ljubljansko medicinsko fakulteto. Kot so zapisali v odločbi, ki jo je podpisal rektor prof. dr. Igor Papič, je spreminjanje pravil sredi prijavno-sprejemnega postopka nedopustno, neutemeljeno drugačno razvrščanje kandidatov medicinske fakultete v odnosu do drugih fakultet pa pomeni “nedopustno neenako obravnavo in s tem neustavno diskriminacijo”.

Fakulteti tožita glede prostorskih omejitev

Vlada je sicer letos za študij medicine na ljubljanski in mariborski fakulteti odobrila povečanje števila vpisnih mest za Slovence in državljane članic EU: na mariborski medicinski fakulteti za 10 (na 106), na ljubljanski pa za 40 vpisnih mest (na 205). Zato sta se fakulteti odločili, da bodo omejili vpis tujcev, saj bi bila izvedba študijskega procesa zaradi kadrovskih in prostorskih omejitev, kot so zapisali, sicer otežena.

FDV: 74 mest za tuje študente na prvi stopnji

Dekanka ljubljanske fakultete za družbene vede prof. dr. Monika Kalin Golob je povedala, da so tako kot vsako leto tudi letos razpisali prosta študijska mesta za državljanke in državljane tretjih držav. “Tako je bilo na prvi stopnji za državljane izven EU razpisanih 74 mest, 390 prijavnih mest pa za državljane EU, na magistrski stopnji pa smo razpisali 94 mest za državljane izven EU in 485 za državljane EU. Na 3. stopnji imamo 73 mest za slovenske in tuje državljane. Največji delež študentk in študentov iz tretjih držav predstavlja območje Zahodnega Balkana.”

Na ljubljanski medicinski fakulteti je bilo za enoviti magistrski študijski program medicine razpisanih 205 vpisnih mest za državljane EU in eno za tujce.

Na mariborski medicinski fakulteti je bilo za enoviti magistrski študijski program medicine razpisanih 106 vpisnih mest za državljane EU in eno za tujce.

Sogovorniki sicer opozarjajo, da je študij medicine kadrovsko in prostorsko veliko zahtevnejši kot študij družboslovnih ved.

Dekan mariborske medicinske fakultete prof. dr. Iztok Takač je včeraj za N1 povedal, da je njihova fakulteta zgrajena za sto študentov na letnik, a so že v zadnjih dveh letih presegli to številko, tudi zaradi prekoračitve razpisanih mest, namenjenih tujcem. Poleg tega letos prvič vpisujejo tudi na program dentalne medicine.

Znano je, da morajo fakultete v skladu s področnim pravilnikom sprejeti vse kandidate z enakim številom točk, kot jih je dosegel zadnji uvrščeni glede na število prostih vpisnih mest. To v praksi pomeni, da v primeru, ko ima 20 kandidatov maksimalno število točk, mora fakulteta sprejeti vse, ne glede na to, da je razpisano samo eno vpisno mesto.

Zanimanje za splošno medicino je ogromno, poudarja Takač, za študij se zanima 300 dijakov, kar pomeni, da bi se jih na redni študij že brez tujcev želelo vpisati dva do trikrat več, kot je razpisnih mest. “Naša želja je, da bi se lahko, če bi jih lahko, bi jih sprejeli z odprtimi rokami, saj v slovenskem zdravstvu manjka vsaj tisoč zdravnikov.”

Takač še pravi, da zaradi velikega zanimanja tujcev načrtujejo pripravo študija v angleškem jeziku. “Za to pa bi potrebovali ustrezne pogoje. Najprej bi morali zgraditi še eno stavbo za dentalno medicino.”

Pikalo: V ozadju želje po novih stavbah

Nekdanji minister prof. dr. Jernej Pikalo je ocenil, da je v ozadju aktualnega dogajanja lobiranje predvsem ljubljanske fakultete za novo stavbo oziroma stavbe – investicijo, ki bi stala sto milijonov evrov.

Pikalo je bil kritičen tudi do odločitve fakultet oziroma univerz, da so kvoto tujcev “povozili” s Slovenci brez slovenskega državljanstva. “Ideja kvote Slovencev brez državljanstva je bila ta, da diaspori, ki nima nujno slovenskega državljanstva, omogočimo izobraževanje v slovenskem jeziku na katerem koli področju. To je bila vedno posebna kategorija.” Poleg tega imamo v zvezi s študenti Zahodnega Balkana sklenjene bilateralen sporazume z vsemi državami, razen z Albanijo, dodaja Pikalo. “To je naša politika do Zahodnega Balkana, to je naša odgovornost do te regije.”

Predsednik Študentske organizacije Slovenije Andrej Pirjevec se strinja, da morajo biti kvote za tujce in Slovence brez državljanstva ločene, zato se bodo zavzemali, da se področni pravilnik ustrezno popravi.

Za redni študij po dodiplomskih študijskih programih in enovitih magistrskih študijskih programih druge stopnje se za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce lahko razpiše dodatno število prostih vpisnih mest, vendar praviloma ne sme presegati 20% števila prostih mest iz šeste alinee prvega odstavka 4. člena tega pravilnika. Najmanj polovica teh vpisnih mest je namenjena Slovencem brez slovenskega državljanstva.

5. člen Pravilnika o razpisu za vpis in izvedbi vpisa v visokem šolstvu

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje