Ubežal je smrti: alpinist o vzponu na Triglav, ki je bil usoden za Srba

Slovenija 04. Apr 202410:49 0 komentarjev
Triglav
Foto: PROFIMEDIA

Pred dnevi sta se na območju Triglava smrtno ponesrečila 33- in 42-letni državljan Srbije. Z njima bi moral na vzpon tudi Zoran Pernjaković, a si je v zadnjem trenutku premislil. Ta je za srbske medije spregovoril o nesreči in tem, zakaj se je odločil, da sem jima ne pridruži.

Kot smo poročali, je v torek posadka policijskega helikopterja med sistematičnim pregledom terena našla mrtva alpinista, ki sta se v soboto dopoldne odpravila proti Triglavu.

Med plezanjem po slovenski smeri v severni steni Triglava sta padla v globino in zaradi hudih poškodb umrla, so sporočili s kranjske policijske uprave. Pokojna 33- in 42-letna državljana Srbije sta plezala v zahtevnih razmerah nad snežno mejo, na mešanem snežnem in kopnem terenu.

Alpinist si je v zadnjem hipu premislil

Prvotno bi se jima moral na poti pridružiti alpinist iz Novega Sada Zoran Pernjaković, a si je v zadnjem trenutku premislil. “Načrt je bil, da se v soboto vsi trije dobimo na parkirišču ob vznožju doline in se nato čez dan povzpnemo, sestopimo, pomalicamo in nadaljujemo vsak svojo pot,” je po poročanju Mondo.rs pojasnil Pernjaković, ki se je tik pred turo pri alpinistih iz Slovenije pozanimal o razmerah v visokogorju. Ti so mu zaradi slabih terenskih in vremenskih razmer vzpon odsvetovali.

Pernjaković je ob tem dodal, da je informacije slovenskih alpinistov posredoval gornikoma in jima povedal, da se jima na vzponu ne bo pridružil. “Pojasnil sem jima in poslal pisno, kakšni so pogoji, pa tudi, da nihče od alpinistov ne namerava iti po poti, ki smo jo načrtovali. Dejala sta mi, da bosta vseeno šla,” je povedal Pernjaković.

Čeprav je čakal, da mu bosta ob prihodu na vrh poslala sporočilo ali fotografijo, se to ni zgodilo. Ko je opazil, da pokojnika na spletu nista bila aktivna, ga je zaskrbelo. V nedeljo ga je nato poklicala soproga enega od ponesrečencev in ga prosila za kontaktno številko drugega gornika, saj se ji mož ni oglašal.

Triglavska severna stena
Triglavska severna stena je ena najmogočnejših sten v Julijskih Alpah. S 3.000 metri širine in 1.000 metri višine in z okoli 100 alpinističnimi smermi je ena najbolj priljubljenih in obiskanih sten v Julijcih, piše na spletni strani Kranjske Gore. (Foto: Kranjska Gora.si)

“Takrat me je zadelo. Vprašal sem, ali ima njen mož navado, da se oglasi, ko se povzpne na vrh. Odvrnila mi je, da to stori vedno in da se ji zato zdi čudno. Povedala mi je, da bo prijavila izginotje, jaz pa sem ji dejal, da bom prijavo podal slovenski gorski reševalni službi,” je dodal. Avtomobil pokojnih gornikov so po besedah Pernjakovića našli ob vznožju doline na parkirišču, pa tudi njune spalne vreče. Poleg policistov in helikopterske posadke so pri iskanju srbskih državljanov sodelovali tudi reševalci iz društva GRS Mojstrana. “Verjetno ju je podrl snežni plaz,” je po pisanju Mondo.rs še dejal Pernjaković.

Med slovenskimi alpinisti, s katerimi je bil Pernjaković pred turo v stiku, je bil izkušeni gornik, gorski tekač in turni smučar Andrej Hribar. Prav on je srbskemu prijatelju odsvetoval vzpon, saj razmere v visokogorjih niso bile dobre. Kot je za Slovenske novice povedal Hribar, se je s srbskim alpinistom nazadnje slišal v petek. “Na podlagi mojih priporočil o takrat ekstremno nevarnih in nemogočih razmerah v steni se je odločil, da ne gre v smer. Zato je danes še živ, druga dva žal ne več,” je dejal.

Hribar je med drugim dodal, da ne razume, kako sta razmišljala srbska državljana in zakaj sta rinila v slovensko smer. “Noben resni gornik ni v tistem času niti pomislil, da bi šel v tako zahtevne razmere, ko je bilo veliko novega snega, spodaj ojuženega, v zgornjih delih pa napihanega in v kložah. V takšnem pač ne greš, pa tudi če se pripelješ 1.200 kilometrov iz Srbije,” je še dodal za Slovenske novice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!