“Cunami okužb”: Bližamo se robu zmogljivosti, največji problem kader

Koronavirus 03. Nov. 202114:02 > 19:293 komentarji
Delite:
Covid oddelek
Foto: Matej Povše/UKC LJ

Ob porastu okužb s koronavirusom – včeraj je bilo potrjenih največ okužb doslej, v bolnišnice pa so sprejeli 99 bolnikov s covidom – so v največji slovenski bolnišnici, UKC Ljubljana opozorili, da se bližajo robu zmogljivosti. "Situacija je resnično zaostrena," je povedal generalni direktor Jože Golobič. Dodatne covidne postelje sicer nameravajo zagotoviti v Bolnišnici Petra Držaja, vendar pa je največji problem pomanjkanje kadra. Če bi želeli normalno delovati, bi potrebovali 200 dodatnih zaposlenih, za delovanje covid oddelkov pa še več.

“Bližamo se robu zmogljivosti naše bolnišnice; ne toliko zaradi prostih postelj kot zaradi pomanjkanja kadra,” je bil jasen Golobič. Povedal je, da so v UKC Ljubljana danes hospitalizirani 204 bolniki, med njimi 144 v akutni bolnišnični obravnavi in 60 na oddelkih intenzivne terapije.

Po besedah strokovne direktorice Jadranke Buturović Ponikvar je na intenzivnih oddelkih med 60 bolniki osem cepljenih, a so vsi imunsko kompromitirani, kar pomeni, da se njihovo telo ne odzove dovolj učinkovito na cepivo.

Od ostalih 144 hospitaliziranih je cepljenih 48 bolnikov in tudi med temi je polovica imunsko kompromitiranih.

Zaradi zaostrenih razmer so se odločili za spremembo režima obiskov. Od danes so tako obiski omejeni na eno zdravo osebo za 15 minut, in sicer samo za bolnike, ki so v bolnišnici 7 dni ali več. Ne spreminja pa se režim obiskov hospitaliziranih otrok in kritično bolnih, a le po predhodnem posvetu in dovoljenju oddelčnega zdravnika.

“Nismo pričakovali takšnega pritiska”

Strokovna direktorica prof. dr. Jadranka Buturović Ponikvar je poudarila, da so v minulih valovih na oddelkih intenzivne terapije zdravili največ 69 covidnih bolnikov, trenutno pa jih 60. “Najverjetneje nas bo ta cunami prisilil, da jih bomo imeli (v prihodnje) še več. Takšnega pritiska nismo pričakovali, a zdaj nimamo izbire.” Poudarila je še, da je nujno ohraniti delovanje tako imenovanih belih (necovidnih) intenziv – kirurške, internistične in nevrološke, pa tudi transplantacijskega programa. “Slovenija ima samo en center za transplantacije in ne moremo ga zapreti, ohraniti ga moramo do zadnjega diha.”

Zdravnica je še pozvala k cepljenju tako proti covidu kot proti gripi, ki ga izvajajo tudi na UKC Ljubljana. “Katero koli cepljenje je za nas pridobitev, da ohranimo delujoče bolnišnične kapacitete.”

Potrebujejo vsaj 200 dodatnih zaposlitev – brez covida

Predstojnik kirurške klinike na UKC Ljubljana izr. prof. dr. Matjaž Veselko je opozoril, da zaradi pomanjkanja kadra, predvsem sester na oddelkih intenzivne terapije, ki jih prerazporejajo na druge oddelke, in zaradi ogromnega priliva nujnih pacientov že od 28. septembra ne izvajajo načrtovanih nenujnih posegov. “Izvajamo v jih v res minimalnem odstotku. Operiramo vsa nujna stanja, elektivnih pacientov pa ne.”

Ob tem je poudaril, da je situacija povsem drugačna od prvega vala, saj so takrat po prerazporeditvi zaposlenih na covid oddelke s 65 odstotki kapacitet operirali vse nujne bolnike, zdaj pa za to potrebujejo že 90 odstotkov razpoložljivih kapacitet. Zaradi velikih obremenitev jih zaposleni “v razmeroma velikem številu” tudi zapuščajo.

Če bi želeli normalno delovati, bi potrebovali dodatnih 200 zaposlenih, predvsem medicinskih sester, za delovanje covid oddelkov pa še dodatno osebje, je še povedal zdravnik.

Da kadrovske težave presegajo prostorske, se je strinjal tudi generalni direktor Golobič, ki je potrdil, da bo Bolnišnica Petra Držaja naslednja lokacija za odpiranje dodatnih covidnih postelj. “Prostora ni tako malo, tudi oprema je že tam. A spet trčimo ob problem kadra.” Boturović Ponikvar je povedala, da bodo oddelek tam mogoče morali odpreti že prihodnji teden.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so danes sredi dneva zdravili 23 covidnih bolnikov na navadnem oddelku, so pa z današnjim dnem odprli še drugi del od maja letos pripravljenega oddelka za bolnike s covidom-19. Skupno bi tako po takratnih podatkih lahko imeli na voljo okoli 50 postelj na navadnem oddelku.

Zdravljenje na oddelku intenzivne nege trenutno potrebujejo štirje bolniki, enota interne intenzivne medicine pa je v celoti namenjena zdravljenju covidnih bolnikov. Na oddelku za pediatrijo danes zdravijo enega otroka s covidom-19, na oddelku za ginekologijo in porodništvo pa eno porodnico s covidom-19, so v bolnišnici pojasnili za STA.

Veliko bolje kot lani so letos razmere glede okužb med zaposlenimi v slovenjgraški bolnišnici. Trenutno sta med zaposlenimi dva primera okužbe, obe osebi sta se po pojasnilih iz bolnišnice okužili v domačem okolju. “Na splošno letošnjo leto beležimo 73 odstotkov manj pozitivnih med zaposlenimi v primerjavi z lanskim letom,” so pojasnili v bolnišnici, ki je z današnjim dnem začasno prekinila z izvajanjem vseh nenujnih kirurških programov.

“Opravljali se bodo le nujni posegi, posegi bolnikov z rakom ter posegi, brez katerih bi se zdravstveno stanje pacientov pomembno poslabšalo,” so navedli v bolnišnici.

V Splošni bolnišnici Trbovlje, kjer imajo na voljo 14 navadnih postelj za covidne bolnike, so danes dopoldne zdravili 11 covidnih bolnikov, zasedeni pa sta bili tudi obe razpoložljivi postelji za intenzivno nego covidnih bolnikov.

Kot so za STA pojasnili v trboveljski bolnišnici, lahko trenutno še dodajo tri navadne postelje, če bo potrebno še več, pa bi morali zapreti kirurški oddelek in tam postaviti drugi oddelek za bolnike s covidom-19. In če bodo odprli drugi covidni oddelek, bodo izvajali le storitve s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro, so pojasnili.

V Splošni bolnišnici Izola pa so imeli v torek zapolnjene vse takrat razpoložljive zmogljivosti za covidne bolnike, to je 22 postelj za akutno obravnavno in pet postelj za intenzivno nego. Kot so pojasnili za STA, lahko zmogljivosti povečajo še za osem postelj. Katere nenujne programe bodo krčili, za zdaj še ne morejo oceniti, so v bolnišnici pojasnili za STA. (Vir: STA)

Komentari

Vaš komentar