Ukrepi za razbremenitev zaporov: predčasni izpust že pol leta pred iztekom kazni

Slovenija 18. Dec 202319:56 1 komentar
Zapor na Povšetovi v Ljubljani
Foto: Borut Živulović/Bobo

V javni obravnavi je predlog zakona o dodatnih ukrepih za zagotavljanje varnosti v zavodih za prestajanje kazni zapora zaradi prezasedenosti in pomanjkanja pravosodnih policistov. S predlogom želijo na ministrstvu za pravosodje razbremeniti zapore in pravosodne policiste. Zakon med drugim krajša čas, ko je mogoč predčasen odpust s prestajanja zaporne kazni in povečuje obsega ur, ki jih lahko mesečno opravijo upokojeni pravosodni policisti.

Ministrstvo za pravosodje je v javno razpravo poslalo predlog zakona o dodatnih ukrepih za zagotavljanje varnosti v zavodih za prestajanje kazni zapora zaradi prezasedenosti in pomanjkanja pravosodnih policistov. Pripombe je mogoče podati do 15. januarja.

Predlog med drugim preureja pravno podlago za predčasni odpust, kar bo obsojencem, ki se ustrezno obnašajo, si prizadevajo pri delu in se aktivno udeležujejo drugih koristnih dejavnosti ter so prestali dve tretjini kazni, omogočilo predčasni odpust s prestajanja kazni šest mesecev pred iztekom kazni. Trenutno je to mogoče tri mesece prej.

Zakon določa začasne ukrepe za povečanje možnosti opravljanja del in nalog pravosodne varnostne policije s povečanjem obsega ur, ki jih lahko mesečno opravijo upokojeni pravosodni policisti, ter določanjem višjega seštevka dohodkov za opravljeno začasno delo v koledarskem letu.

Dodaja tudi pravno podlago za opravljanje dela pravosodne varnostne policije na podlagi dogovora ali pogodbe o delu oseb, ki jim je v Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij prenehalo delovno razmerje pravosodnega policista po lastni volji, zaradi upokojitve, ali so bili premeščeni na drugo delovno mesto.

Predlog določa še začasne ukrepe za obvladovanje prezasedenosti v zaporskem sistemu. Med drugim ureja pravno podlago za prekinitev kazni obsojencem, če jim zavod zaradi prezasedenosti ne bi mogel omogočiti varnega in funkcionalnega bivanja v zavodu, in pravno podlago za začasen odlog nastopa kazni v zavodu obsojencem, ki so na prostosti ali jim je odrejen nadomestni zapor na podlagi zakona, ki ureja prekrške, je zapisano v gradivu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje