Ulovljene ptice, namenjene na italijanski črni trg, do cilja tudi prek Slovenije

Črna kronika 24. Nov 202109:26 > 10:10 0 komentarjev
Zasežene ptice
Tjaša Zagoršek/DOPPS – BirdLife Slovenija

Slovenija še naprej ostaja pomembna tranzitna država za tihotapce ptic. V DOPPS – BirdLife Slovenija so oktobra skupaj s carinsko mobilno enoto Finančne uprave Ljubljana v državi zaznali dva primera nezakonitega prevoza ptic skozi Slovenijo.

V Sloveniji so oktobra odkrili dva primera nezakonitega prevoza ptic, so sporočili z Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) – BirdLife Slovenija. Tihotapci žive in mrtve ptice tihotapijo na italijanski črni trg, Slovenija pa je skupaj s Hrvaško in Madžarsko ena od glavnih tranzitnih držav.

“Slovenija še naprej ostaja pomembna tranzitna država za tihotapce ptic,” so zapisali pri DOPPS – BirdLife Slovenija in opozorili, da je tihotapljenje ptic pevk resen naravovarstveni problem. Na italijanskem črnem trgu vsako leto konča več deset tisoč poginulih in živih ptic. Medtem ko so poginule ptice namenjene za prehrano v petičnih restavracijah, žive gojijo oziroma jih imajo za hišne ljubljenčke.

Kot so še sporočili z DOPPS – BirdLife Slovenija, se je del ekipe projekta “Proti nezakonitemu ubijanju ptic na jadranski selitveni poti” skupaj s prostovoljci pridružil carinski mobilni enoti Finančne uprave Ljubljana pri carinskem nadzoru v sklopu mednarodne akcije nadzora tihotapljenja ptic. Opravili so več kot 500 pregledov osebnih in tovornih vozil, nezakonito prevažanje ptic pa so odkrili že kmalu po začetku akcije, ko so pri pregledu vozila ugotovili, da italijanski državljan nezakonito prevaža več osebkov zavarovanih vrst ptic.

Ptice, ki jih je v zmrznjenem stanju prevažal Italijan, so bile sloke (Scolopax rusticola), po njegovih trditvah pa so mu jih podarili ob nakupu psa. Ptice so bile ulovljene na Hrvaškem.

Zaznali le dve vrsti, ki nista zavarovani

Nezakonito ravnanje so ugotovili tudi ob nadzoru dveh vozil italijanskih lovcev, ki so se vračali iz Hrvaške. “Pregled je razkril, da je v hladilnem kovčku več osebkov prepelic (Coturnix coturnix) in golob duplar (Columba oenas). Prav tako pa tudi več kosov mesa divje svinje (Sus scrofa) in vsaj deset osebkov mlakarice (Anas platyrhynchos),” so sporočili z DOPPS – BirdLife Slovenija. In dodali, da je pregled drugega vozila “pokazal, da je v priklopni prikolici za prevoz psov več deset osebkov mlakarice, vsaj štirje fazani (Phasianus colchicus) ter dva kreheljca (Anas crecca) in en osebek vrste dolgorepa raca (Anas acuta).”

Med pticami, ki so jih našli ob pregledu, v Sloveniji le dve nista zavarovani  – mlakarica in fazan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!