Umrl dolgoletni poslanec Miran Potrč

Slovenija 28. Mar 202310:44
Miran Potrč
BOBO

Umrl je dolgoletni politik Miran Potrč. Bil je član stranke SD in eden vidnejših slovenskih politikov. Poslanci se mu bodo danes v DZ poklonili z minuto molka, SD pa v prihodnjih dneh z žalno sejo.

Pred dnevi je v 85. letu umrl dolgoletni politik in član stranke SD Miran Potrč. V svoji dolgoletni politični karieri je opravljal vrsto pomembnih političnih funkcij. Danes se bodo njegovemu spominu poklonili poslanci, saj bo ob začetku seje v državnem zboru minuta molka. Stranka SD v prihodnjih dneh načrtuje tudi žalno sejo.

Potrč je bil med drugim delegat zadnjih dveh mandatov skupščine Socialistične republike Slovenije. Zaznamoval je tudi čas osamosvajanja Slovenije, saj je bil konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let podpredsednik ustavne komisije, ki je pripravljala novo slovensko ustavo. Bil je tudi predsednik poslovniške komisije, ko se je pripravljal prvi poslovnik državnega zbora.

Od leta 1990 je bil petkrat izvoljen za poslanca slovenskega parlamenta. Od leta 1990 do 2004 je bil tudi vodja poslanske skupine takratne ZLSD. Vseskozi je pripadal eni politični stranki. Od ustanovitve SDP in ZLSD, ki sedaj nosi ime Socialni demokrati (SD), je bil tudi med najaktivnejšimi in najvplivnejšimi člani stranke.

V politiki je deloval vse od leta 1968, upokojil se je leta 2011. Vsa leta dela v politiki je strnil v knjigi Klic razumu – spomini, ki je izšla leta 2018.

V javnosti in med politiki – celo pri političnih nasprotnikih – je imel ugled resnega in kredibilnega poslanca. Z birokratsko pedantnostjo je prebral tako rekoč vse zakone, ki so bili vloženi v parlamentarno proceduro, neumorno je sodeloval na sejah državnega zbora. “Dva sva bila, ki sva odhajala zvečer. Samo Miran Potrč in jaz, drugi so bili že zdavnaj drugje, po opravkih,” se je nekdanje skupne poti z Mirom Potrčem pred leti spominjal sedaj že pokojni poslanec Ivo Hvalica. Potrčeva politična stališča so imela težo, k blatenju in žalitvam se ni zatekal.

Sožalje ob njegovi smrti je sicer dan na družbenih omrežjih izreklo več političnih predstavnikov iz vrst njegove matične stranke. “Tisti, ki smo te poznali in spremljali tvoje delo, smo te vedno postavili v sam vrh ljudi, ki so utirali pot socialni demokraciji v Sloveniji in osamosvajanju naše države,” je zapisala predsednica SD Tanja Fajon in dodala, da je bil Potrč zgled politika z izjemno širino, spoštljivostjo in razumevanjem do raznolikih pogledov in generacij.

Socialni demokrati so v današnjem sporočilu zapisali, da je bil Miran Potrč prizanesljiv kritik in zanesljiv tovariš. “To so spoznali številni ljudje, ki so se obračali nanj za pomoč, za nasvet, mnogi posamezniki in skupine, ki so jih družbene razmere potisnile na rob preživetja in življenja,” so poudarili. Dodali so še, da bi bila Slovenija danes bistveno boljša, če bi bilo več takšnih politikov, kot je bil Miran Potrč.

Prav tako sta se mu poklonila evropska poslanca Milan Brglez in Matjaž Nemec. Prvi je med drugim zapisal, da je z njegovim odhodom Slovenija izgubila enega od stebrov samostojnosti, Nemec pa je poudaril, da je “glas modrosti in razuma” tako v lastni stranki kot tudi državi pustil neizbrisen pečat.

Sožalje izrekli tudi v drugih parlamentarnih strankah

Nekdanji predsednik republike in nekdanji predsednik Socialnih demokratov Borut Pahor je na Twitterju zapisal, da je bil Potrč zanj “največji gospod med tovariši in največji tovariš med gospodi”.

Sožalje Potrčevim bližnjim so izrekli tudi v drugih parlamentarnih strankah. Poslanec SDS in podpredsednik državnega zbora Danijel Krivec se nekdanjega poslanca spominja kot korektnega sogovornika, ki je vedno držal svojo besedo in kot umirjenega, načelnega politika. Podobno tudi vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj, ki je Potrča označil za politični zgled s svojim spoštljivim odnosom do sogovornikov in političnih tekmecev ter poslanca, predanega vsebini. Tudi po besedah poslanke Levice Nataše Sukič je bil Potrč eden od politikov, po katerem bi se lahko vsi zgledovali.

Soprogi in svojcem pokojnega je sožalje na Twitterju izrekla tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. “Milan Potrč je v slovenski politiki pustil neizbrisno sled. Sama se ga spominjam kot poslanca, ki je vedno prebral vsa gradiva ter gojil visoko raven dialoga,” je še zapisala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.