Umrl nekdanji veleposlanik Karl Bonutti

Slovenija 29. Okt 202318:07
Karl Bonutti
Foto: Luka Dakskobler/BOBO

Umrl je nekdanji veleposlanik Slovenije v Vatikanu Karl Bonutti.

V 96. letu starosti je danes umrl slovenski ekonomist in nekdanji veleposlanik Slovenije v Vatikanu Karl Bonutti, je sporočil njegov odvetnik. Bonutti, ki si je akademsko kariero ustvaril v ZDA, je lani prejel državno odlikovanje red za zasluge za osebni prispevek k mednarodnemu priznanju Slovenije in njenemu ugledu v ZDA.

Bonutti se je po podatkih Slovenskega biografskega leksikona po maturi vpisal na univerzo v švicarskem Fribourgu. Po magisteriju se je preselil v New York, nato pa v Cleveland, kjer je bil med drugim redni profesor ekonomije na državni univerzi. Ta mu je leta 1994 podelila naziv zaslužnega profesorja. V Clevelandu je bil izjemno dejaven tudi v slovenski skupnosti.

Po osamosvojitvi Slovenije je bil nekaj časa njen častni konzul v Ohiu, med letoma 1998 in 2002 pa veleposlanik v Vatikanu.

Predlagal je ustanovitev mednarodne Evropske univerze na Goriškem, več let se je zavzemal tudi za prenos posmrtnih ostankov škofa Gregorija Rožmana iz ZDA v Slovenijo in njihov pokop v ljubljanski stolnici.