Umrl sodnik Sodišča EU Marko Ilešič

Slovenija 21. Jun 202413:13 > 16:05 1 komentar
Mark Ilešič
Mark Ilešič. (Foto: Foto: Borut Živulović/BOBO)

Umrl je sodnik Sodišča EU Marko Ilešič. Je prvi slovenski predstavnik na tem sodišču od vstopa Slovenije v povezavo leta 2004.

V 77. letu starosti je umrl sodnik Sodišča EU Marko Ilešič, ki je to funkcijo opravljal od leta 2004. V tem času je bil tudi predsednik njegovega drugega senata, piše na spletni strani ljubljanske pravne fakultete.

Ilešič je bil za nov mandat v Luksemburgu imenovan lani junija. Je prvi slovenski predstavnik na tem sodišču od vstopa Slovenije v povezavo leta 2004. Tokratni mandat bi mu potekel 6. oktobra 2027. Na Sodišču EU je užival velik ugled, saj so ga sodniki za predsednika senata izvolili dva zaporedna mandata, od oktobra 2012 do oktobra 2018.

“Prispevek Marka Ilešiča h krepitvi miru in humanih odnosov v svetu je viden v prvi vrsti v njegovem 20-letnem opravljanju funkcije na enem najbolj pomembnih sodišč na svetu, Sodišču Evropske unije, katerega bistvena naloga je spoštovanje vladavine prava v Evropski uniji skozi razlago in presojo veljavnosti aktov. Je sodnik z najdaljšim stažem na sodišču iz držav članic, ki so postale članice Evropske unije v letu 2004 ali kasneje,” so zapisali na ljubljanski pravni fakulteti.

V življenju prehodil bogato profesionalno pot

Rodil se je leta 1947 v Ljubljani, leta 1970 je diplomiral in leta 1984 doktoriral na Pravni fakulteti v Ljubljani. Pred nastopom funkcije sodnika na Sodišču EU je na Pravni fakulteti kot izredni profesor poučeval civilno, gospodarsko in mednarodno zasebno pravo. Med letoma 2001 in 2004 pa je bil njen dekan.

Slovel je kot odličen in cenjen predavatelj ter je poučeval nekatere najpomembnejše predmete na pravnem študiju. V vseh letih svojega delovanja na različnih področjih je prehodil bogato profesionalno pot, velja za uglednega in spoštovanega pravnega strokovnjaka in sodnika ter goji pomembne človeške vrednote, še piše na spletni strani Pravne fakultete.

Med drugim je v svojem življenju predsedoval tudi Nogometni zvezi Jugoslavije in Nogometni zvezi Slovenije ter bil član izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije. Poleg tega je zasedal kot sodnik na pritožbenem razsodišču Evropske nogometne zveze in pritožbenem razsodišču Mednarodne nogometne zveze.

V Sloveniji se vrstijo izrazi sožalja

“Zapustil nam je bogato zapuščino ne le pravne briljantnosti, temveč tudi neprimerljive predanosti modrosti in pravičnosti ter prijateljstvo, za katero smo mu neizmerno hvaležni. Njegova smrt je velika izguba za pravno skupnost, predvsem pa za vse, ki smo ga imeli čast poznati in nas je s svojo osebnostjo obogatil. Markova predanost, integriteta in srčnost bodo ostale z nami in še naprej navdihovale tako nas kot tudi prihodnje generacije,” so zapisali na pravosodnem ministrstvu.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar pa se je spomnila Ilešiča tudi kot mentorja, ki mu je hvaležna za vse znanje, ki ga je nesebično razdajal. “Kot ugleden in mednarodno prepoznaven pravnik, prvi slovenski sodnik na Sodišču EU v Luksemburgu je pomembno prispeval k razvoju slovenske pravne znanosti in prakse,” je zapisala na družbenem omrežju X.

Premier Robert Golob je izpostavil njegov prispevek k evropskemu pravosodju. “Njegova predanost pravici in neprecenljiv prispevek k evropskemu pravosodju bosta večno zapisana v zgodovino,” pa je na omrežju X zapisala vlada v imenu premierja Goloba.

Zunanja ministrica Tanja Fajon pa ga je označila za izjemnega sogovornika, profesorja in uglednega mednarodnega pravnika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje