Umrla nekdanja ministrica za gospodarstvo in veleposlanica

Slovenija 04. Apr 202311:46 0 komentarjev
Tea Petrin
Borut Živulović/BOBO

V 79. letu starosti je umrla ekonomistka in nekdanja ministrica za gospodarstvo Tea Petrin. Novico so potrdili na Ekonomski fakulteti, poroča Delo.

Tea Petrin se je rodila 9. julija 1944 v Celju.

Leta 1969 je diplomirala na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, podiplomski študij pa je končala leta 1971 na Louisiana State University v New Orleansu v ZDA, kjer si je pridobila naziv magistrice ekonomskih znanosti.

Leta 1981 je na ljubljanski ekonomski fakulteti nato še doktorirala iz ekonomskih znanosti, na fakulteti je delovala tudi kot redna profesorica.

Javnosti je v spominu ostala predvsem po svojem političnem delovanju. Od novembra 2000 do aprila 2004 je bila ministrica za gospodarstvo v šesti in sedmi slovenski vladi, ki sta ju vodila Janez Drnovšek in Anton Rop. Po službovanju v vladi je bila tudi veleposlanica na Nizozemskem.

“Odšla je Tea Petrin. Bila je izjemna profesorica in ministrica v najzahtevnejših časih našega približevanja EU. Ostajamo hvaležni za njeno delo. Naj počiva v miru,” je zapisal evropski poslanec in član SD Milan Brglez.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!