Danes upokojenci dobijo višje pokojnine: koliko več bo na računih (TABELA)

Slovenija 31. Jan 202405:03
upokojenec
Foto: Žiga Živulović/BOBO

Danes upokojenci prejmejo višje pokojnine, kot so jih prejemali minule mesece. Koliko več bodo prejeli? Poglejte tabelo z izračunom.

Danes prihaja delna uskladitev pokojnin, upokojenci bodo zato prejeli za 8,2 odstotka višje pokojnine. Te bodo tako višje za več deset evrov. Upokojenec s povprečno pokojnino, ki je lani znašala 823 evrov, bo prejel 890 evrov pokojnine, kar je 67 evrov več na mesec kot do zdaj.

Februarja velikih sprememb ne bo

Februarja sledita še redna uskladitev in poračun za januar. Kolikšna bo redna februarska uskladitev, še ni znano. Izvede se namreč v drugi polovici februarja, in sicer na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače (v deležu 60 odstotkov) in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin (v deležu 40 odstotkov), so nam pred časom pojasnili na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

Kot so opozorili, je zato pričakovano višino redne uskladitve mogoče napovedovati zgolj v okvirnih odstotkih, na podlagi napovedi urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar). “Po trenutnih napovedih Umarja kaže, da bi lahko bila redna uskladitev pri 8 odstotkih,” so dodali pred časom. V Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) so medtem računali, da bo redna uskladitev do devet odstotkov.

Za potrebe izračuna smo v spodnji tabeli vzeli srednjo vrednost, torej 8,5 odstotka. Pri tem opozarjamo, da se januarska in februarska uskladitev ne seštevata. Tako se februarska pokojnina glede na januarsko ne bo več bistveno spremenila.

Za izračun smo vzeli upokojenca, ki prejema povprečno pokojnino. Po podatkih Zpiza je ta lani znašala 823 evrov. Dodali pa smo tudi primer, ko upokojenec prejema tisoč evrov pokojnine. Podrobneje v spodnji tabeli (če se vam tabela ne prikaže takoj, počakajte nekaj trenutkov).

Pokojnine so bile nekoliko višje že zadnja dva meseca lanskega leta, in sicer za 1,8 odstotka. Upokojenske organizacije so namreč pozivale k izredni uskladitvi pokojnin, vlada pa je na koncu privolila – kot je to poimenovala – v povečan del prejemkov za zadnja dva meseca lanskega leta.

Preberite tudi, kdaj bodo datumi izplačil pokojnin v letu 2024.