Upokojenci letos ostali brez dodatka: kako odgovarja ministrstvo

Slovenija 19. Okt 202405:21 2 komentarja
upokojenci
Foto: PROFIMEDIA

Enkratnega zimskega dodatka za upokojence, kot so ga prejeli lani decembra, letos ne bo. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so pojasnili, da vlada zaradi letošnjega dviga pokojnin in umiritve draginje ne predvideva podobnega ukrepa.

Upokojenci so lani poleg rednega letnega dodatka prejeli tudi enkratni zimski dodatek, in sicer decembra. Ta je znašal od 58 do 182 evrov oziroma 40 odstotkov letnega dodatka. Višina tega pa je odvisna od višine pokojnine.

Letos podobnega ukrepa ni na vidiku. Kot so nam potrdili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, zimskega dodatka letos ne bo. “Glede na 8,8-odstotno redno uskladitev pokojnin v letu 2024 in umiritev dviga cen življenjskih potrebščin in energentov vlada letos ne predvideva dodatnih, enkratnih ukrepov za pomoč upokojencem, kot so bili v lanskem letu,” so odgovorili za N1.

So pa na ministrstvu izpostavili, da je za gospodinjstva, ki se soočajo s povišanimi nepredvidenimi stroški, na voljo institut izredne socialne pomoči. “Ta je namenjena osebam ali družinam, ki so se zaradi nepredvidenih razlogov znašle v materialni ogroženosti ali imajo izredne stroške, ki jih ne morejo pokriti z dohodkom,” so pojasnili na ministrstvu in dodali, da je treba vlogo vložiti na center za socialno delo.

Letos poskus stalne uvedbe zimskega dodatka

So pa letos skušali zimski dodatek za upokojence uvesti kot stalnega. Opozicijska SDS je poleti vložila predlog sprememb pokojninskega zakona, s katerim bi uvedla božičnico za upokojence v višini najmanj 50 odstotkov letnega dodatka.

Kot je poročala Slovenska tiskovna agencija, bi upokojenci s pokojnino do 650 evrov po predlogu SDS prejeli 230 evrov dodatka, tisti s pokojnino med 650,01 in 780 evrov 160 evrov, s pokojnino od 780,01 do 920 evrov pa 130 evrov. Pri pokojnini od 920,01 do 1.110 evrov so določili 105 evrov božičnice, pri pokojnini, višji od 1.110 evrov, pa 75 evrov.

Vlada predloga največje opozicijske stranke ni podprla, saj je ocenila, da ni upošteval, da se v določenih primerih vsakoletni letni dodatek in predlagana božičnica pri prejemnikih socialnih transferjev upoštevata kot dohodek. Kot je poročala STA, je cenzus za denarno socialno pomoč 485 evrov, za varstveni dodatek pa 228 evrov, kar skupaj znese 713 evrov. Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Igor Feketija je ob obravnavi predloga v parlamentu dejal, da bi se posledično ravno pri tistih z najnižjimi pokojninami lahko zgodilo, da predlagana božičnica praktično ne bi imela nobenega učinka. Predlog SDS ni prejel zadostne podpore poslancev in je zakonodajno pot končal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje