Golob napovedal dvig pokojnin in božični dodatek. Kakšni bodo zneski?

Slovenija 24. Maj 202310:04 > 12:34 43 komentarjev

Predsednik vlade Robert Golob je napovedal, da bo koalicija letos za pomoč upokojencem namenila dodatnih 100 milijonov evrov. Med drugim se bodo pokojnine povišale za 1,8 odstotka, s čimer se bo zajamčena pokojnina dvignila na 700 evrov, decembra pa bodo upokojenci dobili božični dodatek.

Vlada se bo odzvala na perečo problematiko upokojencev, je v slavnostnem nagovoru ob začetku letošnjih Dni medgeneracijskega sožitja dejal predsednik vlade Robert Golob. “Paket, ki smo ga pripravili za letošnje leto, je vreden 100 milijonov evrov,” je povedal, “danes naši poslanci vlagajo amandmaje v parlamentu, jutri bo to obravnavala vlada.”

Prvi ukrep je “predčasna” uskladitev pokojnin za 1,8 odstotka, s čimer se bo zajamčena pokojnina za polno delovno dobo dvignila za dobrih 12 evrov na 700 evrov mesečno. Uskladitev bo izvedena s 1. novembrom, je dejal premier. Izplačilo pokojnine je sicer vedno zadnji delovni dan v mesecu.

Ni pa še povsem jasno, koliko časa bo 1,8-odstotna uskladitev veljala. Predsednik opozicijske SDS Janez Janša, ki je Golobove ukrepe ocenil kot preskromne, je na primer iz koalicijskega predloga razbral, da bo uskladitev (spet) veljala samo novembra in decembra. Predsednik zveze društev upokojencev (Zdus) Janez Sušnik pa nam je zagotovil, da tokrat ne bo šlo za začasno, ampak za trajno uskladitev.

Dodatek od 58 do 182 evrov

Drugi ukrepi, ki jih je danes napovedal premier, se tičejo vdovskih in invalidskih pokojnin, premier pa je napovedal tudi “božični dodatek”, ki ga bodo upokojenci prejeli decembra. Znašal bo 40 odstotkov zneska letnega regresa, znesek bo torej nižji od letnega dodatka, saj se vlada zaveda situacije, je pojasnil.

Božični dodatek bo od vseh ukrepov najbolj daljnosežen, je dejal premier. “Izplačan bo v času božiča, da boste lahko še toliko bolj uživali v medgeneracijskem sožitju. Kar je tudi bistvo življenja,” je pojasnil.

Kot je razvidno iz predloga amandmaja, ki so ga vložili koalicijski poslanci, se bo božični dodatek uradno imenoval “zimski letni dodatek”, izplačan pa bo najpozneje skupaj z decembrsko pokojnino, torej 28. decembra.

Letni dodatek oziroma regres bodo upokojenci tako kot vsako leto dobili z junijsko pokojnino torej zadnji dan naslednjega meseca. Njegovi zneski so že znani in so objavljeni na spletni strani zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Iz premierjevih besed pa je mogoče izračunati tudi zneske napovedanega božičnega dodatka, ki naj bi znašal od 58 do 182 evrov.

Vdovske pokojnine na znesek zajamčene

Vse vdovske pokojnine se bodo najkasneje s 1. januarjem uskladile z minimalno zajamčeno pokojnino. Torej bodo, glede na prvi ukrep, vse vdove in vdovci prejemali najmanj 700 evrov. Ukrep bo po Golobovih besedah zajel okoli 10.000 posameznic in posameznikov.

Tretji ukrep bo naslavljal invalide, ki zaradi zdravstvenih težav delajo za skrajšan delovni čas. Ko se to zgodi, se jim po aktualni zakonodaji zniža tudi odmera za pokojnino. "To bomo s 1. januarjem spremenili. Za enkrat za vse, ki se bodo upokojevali od tega časa. Njim se bo odmera štela, kot bi delali polni delovni čas," je dejal Golob.

Rupar nezadovoljen

Na Golobove napovedi se je kritično odzval Pavel Rupar, vodja civilne iniciative Glas upokojencev, ki v zadnjih mesecih organizira proteste proti vladi. "100 milijonov evrov pomeni vsakemu upokojencu 16 evrov na mesec," je zapisal na spletnem komunikacijskem omrežju Twitter.

Sušnik: Da vsaj malo pokrpamo

Najnižja pokojnina za tiste s 40 let delovne dobe je trenutno 687 evrov mesečno, dvig na 700 evrov pa obljublja koalicijska pogodba.

Februarja je sicer Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje vlado pozval, naj izvede višjo izredno uskladitev pokojnin. Po tem predlogu bi se vse pokojnine dvignile za 3,5 odstotka, tisti, ki so se upokojili do vključno leta 2011, pa bi dobili še dodaten odstotek. Zagotovljena pokojnina bi po izredni uskladitvi znašala 710 evrov mesečno.

Predstavniki upokojencev so v zadnjem času večkrat izrazili nezadovoljstvo, ker vlada ni pokazala naklonjenosti temu pozivu.

"Robert Golob nikdar ne odkloni pogovora z nami, vedno se je pripravljen pogovarjati, samo pri denarju mu gre roka malo bolj nazaj," je dejal Sušnik, ki je imel uvodni nagovor na tokratnih Dnevih medgeneracijskega sožitja. Nastopil je malo po 10. uri ali približno eno uro pred Golobom.

Sušnik je povedal, da se je včeraj pogovarjal z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem. "Vprašal sem ga, ali je že dal roke iz žepov. Rekel je, da ne. No, potem bomo pa danes slišali kaj več, ker je kar nekaj pobud. Bom zelo vesel, kako bo predsednik vlade reagiral na pobudo, ki je nastala zaradi inflacije, slabega stanja, revščine," je dejal.

Upokojenci mu očitajo, da ne naredi dovolj, je omenil. "Ne pozabite, pred leti je bila najnižja pokojnina za 40 let delovne dobe 442 evrov, zdaj je 12 evrov manj kot 700. To je še zmeraj malo, ampak upam, da nas bo predsednik vlade osrečil in rekel, da, zdaj pa tisto, kar smo rekli," je dejal. Dodal je, da bo zajamčena pokojnina skočila na "kakšen groš več" kot 700 evrov mesečno. "Ta vsaj malo pokrpamo," je povedal.

Gmotni položaj upokojencev je slab, je priznal. Vendar je po njegovih besedah med prejemniki najnižjih pokojnin nekaj takih, ki so špekulativno plačevali prenizke prispevke. Na splošno je socialni položaj ocenil kot dober.

Zbrane je nagovoril tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. Dogodka pa se udeležuje tudi minister za delo in koordinator Levice Luka Mesec, ki je pristojen za pokojninski sistem.

Dnevi medgeneracijskega sožitja
Žiga Živulović jr. /BOBO

Pogovori o reformah

Tokratni Dnevi medgeneracijskega sožitja, ki se danes začenjajo v Ljubljani, se osredotočajo na aktualne družbene izzive, ki zadevajo mlade in starejše.

Na dvodnevnem dogodku bodo sicer med drugim govorili o ohranjanju vitalnosti in aktivnem staranju ter pokojninski in zdravstveni reformi, so sporočili iz Zdus.

S programom, ki ga sooblikujejo starejši in mladi povezani v medgeneracijsko koalicijo MeKoS, bodo sodelujoči na tretjih dnevih medgeneracijskega sožitja iskali rešitve najbolj aktualnih družbenih izzivov, ki zadevajo obe skupini. Kar se tiče starejših, pa se bodo predvsem posvetili ohranjanju vitalnosti in aktivnemu staranju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje