Upokojenci danes prejmejo denarni dodatek: kako visok bo (TABELA)

Slovenija 20. Dec 202305:07 8 komentarjev
upokojenec
Foto: Žiga Živulović/BOBO

Upokojenci bodo danes na račune prejeli božičnico oziroma zimski dodatek. Kako visok bo, je odvisno od višine letnega dodatka, ki so ga prejeli konec junija. Objavljamo tabelo.

Letos upokojenci prvič prejmejo zimski dodatek oziroma božičnico, izplačana pa bo danes.

Znesek zimskega dodatka, ki ga bo upokojenec prejel na svoj račun, je odvisen od višine že izplačanega letnega dodatka. Zimski dodatek znaša 40 odstotkov letnega dodatka, ki so ga upokojenci prejeli z junijsko pokojnino.

Letni dodatek se je določil glede na višino pokojnine, ki jo je prejemal upokojenec. Tisti z nižjimi pokojninami so prejeli višji letni dodatek kot tisti z višjimi pokojninami.

Januarja precej višja pokojnina

Naslednji četrtek, 28. decembra, upokojenci prejmejo pokojnino, ki bo nekoliko višja v primerjavi z oktobrsko, in sicer za 1,8 odstotka. Višjo pokojnino so upokojenci prejeli že novembra. Upokojenske organizacije so namreč pozivale k izredni uskladitvi pokojnin, vlada pa je na koncu privolila – kot je to poimenovala – v povečan del prejemkov za zadnja dva meseca letošnjega leta.

Januarja, ko prihaja delna uskladitev pokojnin, bodo upokojenci dobili precej višje pokojnine, in sicer za 8,2 odstotka. Februarja sledita še redna uskladitev in poračun za januar. Kolikšna bo redna uskladitev, še ni znano, se pa februarska pokojnina glede na januarsko ne bo več bistveno spremenila. Več v članku Za koliko bodo višje pokojnine: objavljamo izračun.

#related-news_0

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje