Urban Laurenčič ostal brez soglasja, v. d. direktorja TVS bo Patrik Greblo

Slovenija 21. Jun 202216:44 > 17:44 1 komentar
tv slovenija
Borut Živulović/BOBO

Športni novinar Urban Laurenčič na zasedanju programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) ni prejel soglasja za svojo kandidaturo za direktorja Televizije Slovenija (TVS). Je pa TVS dobila vršilca dolžnosti direktorja – funkcijo bo opravljal Patrik Greblo, svetovalec za glasbo Andreja Graha Whatmougha.

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je danes nadaljeval v ponedeljek začeto sejo, na kateri so odločali o soglasju k imenovanju športnega novinarja na RTVS Urbana Laurenčiča za direktorja Televizije Slovenija (TVS). Laurenčič za opravljanje funkcije ni dobil soglasja.

V dvorani je bilo navzočih osem programskih svetnikov, pri čemer so štirje glasovali za, trije proti, en pa je bil vzdržan. Preko Teamsov je bilo navzočih 12, od katerih so trije svetniki glasovali za, trije proti, štirje pa so bili vzdržani. Od 20 prisotnih programskih svetnikov jih je tako zanj glasovalo sedem, šest jih je bilo proti, pet pa je bilo vzdržanih. Da bi bilo soglasje podano, bi moralo za glasovati vsaj 15 članov 29-članskega sveta.

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je za vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenije nato predlagal Patrika Grebla, svojega svetovalca za glasbo. Programski svet je s tem predlogom soglašal – od 22 prisotnih članov programskega sveta jih je soglasje dalo 21, en je bil vzdržan. Grah Whatmough, ki danes ni mogel zagotoviti, ali bo Greblo sodeloval pri pogajanjih s koordinacijo novinarskih sindikatov zavoda o njihovih stavkovnih zahtevah, je povedal, da bo čim prej objavil nov razpis za direktorja TVS.

“Patrik Greblo je izjemen poznavalec javnega medijskega servisa, saj v njem z manjšimi prekinitvami deluje že 25 let. Menim, da je primeren in usposobljen kandidat za opravljanje nalog vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenija, sploh v trenutnih razmerah, v katerih se je znašel naš medij. Je glas umirjenega razuma, potrpežljivosti in širokega znanja,” je generalni direktor RTVS utemeljil predlog.

Sejo programskega sveta so v ponedeljek prekinili, ker se je Grah Whatmough ni mogel udeležiti. Kot razlog je navedel odločitev koordinacije novinarskih sindikatov zavoda, da tega dne nadaljuje stavkovne aktivnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje