Urbanije pred parlamentarno komisijo ni bilo. Pravi, da vabila ni dobil

Slovenija 04. Okt 202312:50 > 16:03 2 komentarja
Uroš Urbanija
Uroš Urbanija (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Državnozborska preiskovalna komisija, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, bi morala danes nadaljevati prekinjeno 13. sejo, na kateri so želeli zaslišati nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanijo. Ta je omenjeno funkcijo opravljal v času tretje vlade Janeza Janše. Ker Urbanija ponovno ni prišel na zaslišanje, je komisija na delno zaprti seji za javnost sprejela sklep, da ga pred komisijo "pripeljejo z ustreznimi načini". Kasneje je Urbanija za N1 pojasnil, da vabila na današnje zaslišanje sploh ni prejel.

Seja preiskovalne komisije, na kateri naj bi zaslišali nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanijo, je bila sklicana že aprila, vendar je bila doslej že trikrat prestavljena. Najprej so nadomestni termin našli maja, nato pa septembra.

Na predvečer seje, ki je potekala 14. septembra, je Urbanija ob 22. uri zvečer poslal opravičilo, da se seje zaradi drugih obveznosti ne more udeležiti.

“Priča nam je poslala opravičilo. Sama ugotavljam, da je sicer opravičilo izkazano, vendar vsebinsko ni popolno, ker bi moralo imeti tudi dodatne razloge, vendar pa bom opravičilo vzela na znanje, ker priče ni in na tej točki sejo prekinjam in do nadaljnjega, do naslednjič, ko boste seveda obveščeni o sklicu seje, da lahko to pričanje oziroma to zaslišanje izvedemo,” je septembrsko sejo po le pičlih petih minutah prekinila predsednica preiskovalne komisije in poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek.

Seja komisije bi morala potekati danes, nekdanjega direktorja Ukoma pa ponovno ni bilo na zaslišanje. Po besedah naših virov Uroš Urbanija tokrat  ni prevzel vabila na zaslišanje pred preiskovalno komisijo. Ta pa je na tokratni delno zaprti seji za javnost sprejela tudi sklep, da Urbanijo pred komisijo “pripeljejo z ustreznimi načini”.

Urbanija: Vabila na zaslišanje nisem dobil

Uroš Urbanija je kasneje za N1 pojasnil, da vabila na današnje zaslišanje na seji preiskovalne komisije ni dobil. Ob tem je dejal, da je edino vabilo na sejo preiskovalne komisije prejel aprila, a da je bila takrat seja prestavljena zaradi odsotnosti predsednice komisije Mojce Šetinc Paše. Da je bil vabljen na septembrsko sejo preiskovalne komisije, je bil obveščen dan pred tem, ko so ga klicali iz državnega zbora, če se bo zaslišanja udeležil.

“Po pravici povedano, jaz takrat nisem sploh vedel, da bo naslednji dan ta seja in bil sem presenečen. Gospa iz državnega zbora, ki me je klicala, me je vprašala, če se bom vsaj opravičil, ker me ne bo na sejo. Jaz sem se seveda opravičil za odsotnost, ampak se mi je bilo čudno opravičevati, ker vabila sploh nisem imel,” nam je razložil Uroš Urbanija.

Ob tem je Urbanija pojasnil, da ima trenutno zgolj eno “odprto” vabilo v državni zbor, ki mu ga je poslala poslanka Svobode in predsednica državnozborskega odbora za kulturo Tamara Vonta. Nujna seja omenjenega odbora bo na sporedu v petek, kot nam je dejal Urbanija, se bo seje odbora za kulturo udeležil.

Urbanijeve navedbe smo preverili tudi pri preiskovalni komisiji, kjer so nam pojasnili, da je postopek pošiljanja vabil na seje odborov oziroma zaslišanj standardiziran in je skladen s pravili državnega zbora. Kot so nam še pojasnili, je Uroš Urbanija prejel štiri vabila, vsa so bila poslana na njegov domači naslov kot tudi služben naslov. Ob tem so dodali, da če Urbanija ne živi na stalnem naslovu, ki je zaveden v uradnih evidencah državnega zbora, je to njegova težava in ne preiskovalne komisije. ”

Uroš Urbanija je vlogo direktorja vladnega urada za komuniciranje opravljal med letoma 2020 in 2022 v času tretje vlade Janeza Janše. Julija lani je postal direktor Televizije Slovenija, avgusta 2023 pa ga je nova uprava RTV Slovenija razrešila s položaja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje