Urgenca na Ptuju: Čušev načrt se je izjalovil, denar našli drugje

Slovenija 21. Jun 202112:02 > 23. Jun 2021 12:27 2 komentarja
Andrej Čuš
Žiga Živulović jr./Bobo

Svet bolnišnice Ptuj bo najverjetneje prekinil postopek razrešitve direktorice Anice Užmah. Sprožili so ga, ker direktorica ni zagotovila denarja za gradnjo urgence, ona pa trdi, da se je zapletlo, ker državni sekretar Andrej Čuš ni izpolnil obljube. Denar so zdaj našli drugje.

Prejšnji četrtek je svet splošne bolnišnice Ptuj začel postopek razrešitve direktorice bolnišnice Anice Užmah. Svetniki so ji očitali samo, da ni zaprla finančne konstrukcije za gradnjo nove urgence, nam je pojasnil predsednik sveta Žarko Markovič. Takoj po seji pa so stekle aktivnosti, zaradi katerih Markovič pričakuje, da bodo postopek razrešitve kmalu prekinili.

Čuševa neuresničena obljuba

Celotna vrednost projekta nove urgence je približno 6,6 milijona evrov, v finančni konstrukciji pa manjka nekaj manj kot 800.000 evrov, je navedel predsednik sveta. V petek, dan po seji sveta, sta bila z direktorico na pogovoru pri ministru za zdravje Janezu Poklukarju, na katerem je Markovič dobil dober občutek. V ponedeljek zjutraj pa so od direktorice dobili gradiva, ki so ta občutek še podkrepila.

Popoldne nam je Anica Užmah odgovorila, da odločno zavrača vse očitke. “Vso zahtevano dokumentacijo smo vedno pripravili v roku skladno s sklenjenimi dogovori,” je zatrdila. Pojasnila je, da ne more odgovarjati za rast cen gradbenih storitev in materialov ter za to, da vlada še ni sprejela sklepa o začetku projekta.

Bolnišnica Ptuj
SobotaInfo/BOBO

Direktorica je zatrdila, da je 26. maja ministrstvu za zdravje v skladu z dogovorom poslala novelacijo investicijskega projekta. “Ministrstvo za zdravje ni pripravilo vladnega gradiva in ga tudi ne more pripraviti, ker za financiranje urgentnega centra Ptuj niso zagotovljena dodatna sredstva iz proračuna,” je pojasnila. Ta sredstva je po njenih besedah obljubil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Andrej Čuš, vendar jih ni zagotovil. “Očitno se je njegov načrt izjalovil,” je dodala Anica Užmah.

Čuš se odzval šele dva dneva po tem, ko smo mu poslali vprašanje. Najprej je v sredo na spletnem omrežju Facebook objavil besedilo, ki je objavljeno spodaj in v katerem trditev direktorice sploh ni komentiral. Potem nam je prek elektronske pošte poslal pojasnilo, v katerem se je izognil vprašanju o obljubi proračunskih sredstev. Zatrdil je namreč, da kot “fizična oseba” denarja ne more dati oziroma najti.

Urgentni center Ptuj gre naprej ?V zadnjih dneh je v medijih veliko ugibanj in špekulacij. Potrdim lahko, da gre…

Posted by Andrej Čuš on Tuesday, June 22, 2021

 

Zaplet bo rešila bolnišnica sama, nam je zatrdil predsednik sveta. Ptujska bolnišnica je imela lani  približno tri milijone evrov presežka, iz katerega bo mogoče zagotoviti manjkajoči denar za urgenco, je povedal. Tudi direktorica je potrdila, da je zdaj finančna konstrukcija zaprta, zato bo vlada lahko sprejela sklep o začetku projekta.

“Dopisna seja sveta že poteka, tako da bi lahko sklep o začetku razrešitve umaknili še ta teden,” je še povedal Markovič.

Nepojasnjeni zapleti

Ob tem je Markovič izrazil tudi upanje, da se bo nekoč razčistilo, zakaj se začetek gradnje ptujske urgence odmika že osem let. “Na tem položaju nisem dovolj dolgo, da bi zagotovo vedel, a zdi se mi, da je bil projekt zastavljen preambiciozno ter bil slabo voden,” je dejal predsednik sveta.

Slovenija je pred dobrimi desetimi leti pridobila evropska sredstva za gradnjo več urgentnih centrov po vsej državi, vendar ptujskega iz nikoli dokončno pojasnjenih razlogov ni bilo v tej mreži. Neuradno se je govorilo, da se razlaga skriva v nameri nekaterih, da ptujsko bolnišnico privatizirajo. Ker ni bilo evropskega denarja, so morali financiranje reševati drugače, pri tem pa so pojavljali številni zapleti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje