Usoda seje o programu Levice predvidoma znana prihodnji teden

Slovenija 04. Jun 202116:10 > 26. Jul 2021 16:25
Matej Tašner Vatovec
Denis Sadiković/N1

Prihodnji teden bo znano mnenje zakonodajno-pravne službe glede zahteve SDS in NSi za sklic izredne seje, na kateri bi obravnavali program Levice. Pričakovati je mogoče, da bo zakonodajno-pravna služba ugotovila, da je predlog nezakonit.

Prihodnji teden bo znano mnenje zakonodajno-pravne službe glede zahteve SDS in NSi za sklic izredne seje. Na njej naj bi pod drobnogled vzeli program Levice, v katerem desni vladni stranki prepoznavata napoved rušenja parlamentarne demokracije in drugih temeljev ustavnega reda.

Kot smo neuradno izvedeli je mogoče pričakovati, da bo zakonodajno-pravna služba ugotovila, da je zahteva za sklic nezakonita.

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič danes pred medije ni stopil. Svoje stališče naj bi medijem predstavil v ponedeljek, ko naj bi se do zahteve na Zorčičevo pobudo opredelila parlamentarna zakonodajno-pravna služba.

Vatovec: To je bil korak čez mejo dobrega okusa

Vodja poslanske skupine Levica Matej Vatovec je ocenil, da gre pri vložitvi zahteve za izredno sejo za še en obupan napad SDS, katere edini cilj postaja rušenje in podrejanje vsega pred sabo. “Jasno, je da je SDS stranka, ki uničuje same temelje demokracije v državi,” je dejal Vatovec. Podpisi poslancev Nove Slovenije pa po njegovih besedah kažejo, “da je NSi samo še eden od satelitov SDS in v bistvu niti ni več samostojna stranka”.

Zahtevo za izredno sejo o programu Levice Vatovec ocenjuje kot nedopustno. “Mislim, da je to korak čez mejo dobrega okusa,” je dejal. Pričakuje, da bosta tako ocenila tudi zakonodajno-pravna služba in predsednik DZ  Zorčič. “Če bi prišlo do  razprave, pa se je mi ne bojimo,” je dodal.

V Levici so sicer že napovedali, da bodo prihodnji teden glede tega uporabili ustrezna pravna sredstva. Kako bodo postopali, pa bodo predstavili prihodnji teden.

Grims: Stalno zmerjanje političnih konkurentov ima en sam cilj, to je razčlovečenje

V SDS poudarjajo, da se levica ne radikalizira zgolj v Sloveniji.  “Nasilna radikalizacija levice ni zgolj slovenski, ampak postaja vse bolj globalni problem. Je na nek način stranski produkt kapitalizma,” je poslanec SDS Branko Grims povedal v izjavi za medije.

Branko Grims
Borut Živulovič/BOBO

Po njegovi oceni mora Levica spremeniti predvsem retoriko, ki jo uporablja. “Stalno zmerjanje v DZ ima zagotovo en sam cilj – razčlovečenje političnih konkurentov, ki je usmerjeno zlasti proti naši stranki. Ko se to enkrat v družbi uveljavi, so lahko posledice  zelo hude; pride lahko tudi do fizičnih napadov,” je povedal.

Perič verjame, da razpravo bo in da bo koristna

Zahtevi SDS in NSi za sklic izredne seje pa se niso pridružili poslanci najmanjše koalicijske stranke SMC. Vodja njihove poslanske skupine Gregor Perič na vprašanje, ali so se tako odločili nalašč ali po nesreči, odgovarja: “Ne nalašč in ne po nesreči.”

Gregor Perič v DZ
Bobo

Ocenil je, da je državni zbor prostor, ki mora biti odprt za razpravo. “Tako da je to sklicevanje na zakonodajno-pravno službo najmanj nekoliko neobičajno. Verjamem, da bo do razprave prišlo in da bo koristna,” je povedal Perič. Dodal je, da vsa politična pozicioniranja, zlasti na strani levice, vzbujajo določeno skrb. Pričakuje pa, da bo razprava širša in da bodo videli, ali so v programih strank rešitve, ki niso skladne z ustavo.

Golubović: Gre za odvračanje pozornosti

Vodji poslanske skupine LMŠ Branetu Goluboviću se to, da politične stranke predstavijo svoj pogled na razvoj družbe tudi prek programa, ne zdi nič nenavadnega. Predlog SDS in NSi pa je ocenil kot odvračanje pozornosti in odpiranje ideoloških tem, ko zmanjka vsebine.

Brane Golubović
Borut Živulovič/ BOBO

Največji vladni stranki po oceni Golubovića “drugim očitata, kar delata sami”. Ponovil je očitke, ki jih opozicija naslavlja na koalicijo: od neuspešnega spopadanja z epidemijo, razveljavitev razpisa za delegirana evropska tožilca, nefinanciranje STA …  “Enostavno nimata odgovorov, kako se  umakniti iz  neuspešnega vodenja vlade,” je še dodal Golubović in napovedal, da LMŠ pri razpravi o programu Levice ne želi sodelovati.