Za uvajanje v vrtec pogoj PCT ostaja. Kaj bo, če starš pogoja ne bo izpolnjeval?

Koronavirus 24. Avg 202110:03 > 11:34 0 komentarjev
vrtec igrišče
Žiga Živulović jr./BOBO

Predsednica združenja ravnateljev Romana Epih je zadovoljna, da je vlada včeraj odpravila obveznost PCT za starše, ko pripeljejo ali odpeljejo otroke. Uvajanje otrok v vrtec pa je mogoče opraviti tudi v zunanjih prostorih, če starši ne bodo izpolnjevali pogoja, pravi.

Vlada je včeraj zvečer na dopisni seji omilila pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za starše otrok v vrtcih in šolah. Staršem oziroma drugim osebam tako ne bo treba izpolnjevati pogoja, ko pripeljejo otroka v vrtec ali enega od prvih treh razredov osnovne šole. Enako velja, kadar pridejo iskat vrtčevskega otroka oziroma učenca prve triade. V vrtcih so ocenjevali, da bi bilo popolno prepoved odraslim brez PCT v stavbe nemogoče izvajati, zato so z včerajšnjo spremembo zadovoljni, je povedala predsednica združenja ravnateljev vrtcev Romana Epih.

Uvajanje na terasi ali igrišču

Če bodo zunanje osebe, starejše od 15 let, vstopale v šole in vrtce zaradi drugih opravkov oziroma obveznosti, pa bodo pogoj PCT morale izpolnjevati. Za vrtce bi zato bila težava pri uvajanju otrok v vrtce, saj so ob uvajanju starši praviloma nekaj dni po več ur skupaj z otroki in vzgojiteljicami v igralnicah.

Vendar Romana Epih pričakuje, da težav ne bo. “Precej staršev je cepljenih, med ostalimi pa je veliko takih, ki se morajo testirati že zaradi svojih služb,” pojasnjuje, zakaj preverjanje PCT ne bi smela biti velika obremenitev za zaposlene. Če bo kateri od staršev, ki pogoja PCT ne izpolnjujejo, vztrajal, da želi uvajati otroka v vrtec, pa obstajajo druge možnosti, pravi. “Uvajanje lahko izvedemo tudi na terasi vrtca ali igrišču,” pravi Romana Epih, ki je tudi ravnateljica vrtca v Medvodah.

Govorilne ure na daljavo

Odlok še vedno določa tudi obveznost pogoja PCT za udeležbo na govorilnih urah, a tudi to po besedah ravnateljev ni nepremostljiva ovira. “Govorilne ure bomo najverjetneje imeli prek računalnika,” napoveduje Fani Al Mansour, predsednica zveze ravnateljev srednjih šol in dijaških domov ter ravnateljica srednje poklicne šole Bežigrad.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!