V Bohinju bodo 600 parkirnih mest preselili stran od jezera

Slovenija 13. Mar 202318:28 3 komentarji
Bohinj, bohinjsko jezero
PROFIMEDIA

Bohinjska občina bo do leta 2030 iz neposredne okolice Bohinjskega jezera preselila 600 parkirnih mest. Nove parkirne površine bo gradila na lokacijah, ki so od jezera bolj oddaljene. S takšnimi ukrepi želijo na občini zmanjšati negativne vplive prometa na okolje in življenje prebivalcev, ki se morajo s prometnimi zamaški ukvarjati predvsem na vrhuncu poletne sezone.

V Bohinju bodo v naslednjih sedmih letih ukinili 600 parkirnih mest ob jezeru in jih premaknili na obrobje. Kot poroča Gorenjski glas, je tak ukrep zapisan v akcijskem načrtu za urejanje prometa do leta 2030, ki so ga podprli tudi občinski svetniki.

Kot še piše omenjeni gorenjski medij, bo občina ukinila začasna parkirišča Vegelj, Labora in Kristal. Enaka usoda naj bi doletela tudi parkirišče Pod skalco, na parkirišču ob slapu Savica pa načrtujejo zmanjšanje parkirnih mest, ki jih bodo nadomestili na parkirišču pod Voglom.

Gradnjo novih parkirišč načrtujejo stran od Bohinjskega jezera. Po poročanju Gorenjskega glasa bodo nova parkirna mesta uredili v Bohinjski Bistrici ter ob železniških postajališčih na Nomenju in Soteski. Do leta 2030 naj bi zgradili tudi parkirišča na Pokljuki in prenovili parkirišča v Ukancu.

Ključni namen občine je razbremenitev neposredne okolice Bohinjskega jezera, ki je predvsem v času poletnih počitnic precej oblegana turistična točka. To pa bodo skušali doseči tudi z različno ceno parkirnin in časovno omejitvijo parkiranja. Ob jezeru bodo namreč spodbujali predvsem kratkotrajno parkiranje, medtem ko bodo lahko vozniki za dlje časa parkirali na bolj oddaljenih mestih. Od tam so proti jezeru že sedaj na voljo brezplačni avtobusni prevozi, so poudarili na bohinjski občini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje