V bolnišnici Brežice živo pacientko razglasili za mrtvo

Slovenija 07. Apr 202311:58 10 komentarjev
Bolnišnica Brežice
BOBO

Svojce bolnice, ki se je zdravila v brežiški bolnišnici, so obvestili, da je njihova mama umrla, kar pa se je izkazalo za napačno informacijo. Bolnica je bila še živa. Kako se je takšna napaka lahko zgodila?

Pred dvema tednoma so v brežiški bolnišnici živo pacientko razglasili za mrtvo in novico sporočili svojcem, so poročale Slovenske novice, informacijo pa so v bolnišnici potrdili tudi za N1.

Pol ure po prvem klicu so svojce iz bolnišnice poklicali še enkrat in jih obvestili, da se je zgodila napaka in da je njihova mama še živa. Napaka se je po pojasnilih direktorice bolnišnice Anice Hribar zgodila, ker zdravnik ni upošteval protokola o ugotavljanju smrti. Zdravnik je namreč svojce o smrti obvestil, še preden je bila smrt potrjena z EKG-zapisom. Slovenske novice so sicer poročale, da naj bi zdravnik stanje bolnice ocenil “le na oko”, potem pa naj bi se bolnica oglasila, da jo zebe, kar je Hribar za N1 zanikala. “To ne drži,” je zatrdila.

Kako se je lahko zgodila taka napaka?

“Neljubi dogodek se je pripetil med jutranjo delitvijo terapije, ko so sestre opazile, da je bolnica neodzivna in ne diha ter nima pulza,” je za N1 pojasnila Hribar. Medicinske sestre so začele masažo srca in po ponovnem preverjanju pulza ugotovile, da sta se vzpostavila dihanje in bitje srca. V tem času, ko so sestre oživljale gospo, so aktivirale reanimacijsko ekipo in lečečega zdravnika, ki je bil v tistem trenutku na jutranji primopredaji službe. “Lečeči zdravnik je prišel v sobo in preslišal besede sester, da pacientka diha, in iz nam neznanih razlogov, ne da bi posnel EKG, odšel obveščat svojce o smrti pacientke,” je potek razložila Hribar.

Zdravnik je nato ob vrnitvi v sobo s pacienti opazil, da je gospa živa, zato je takoj ponovno poklical svojce in jih obvestil o dejanskem stanju pacientke. “O dogodku pa je obvestil tudi predstojnico oddelka, ki je prav tako poklicala svojce,” je dodala Hribar.

“Sestre niso vedele, da je zdravnik obvestil svojce, zato ga na to niso opozorile, saj zdravnik to počne v svoji sobi. Očitno je zdravnik zaradi nekega razloga preslišal in spregledal informacije, ki so mu jih dale sestre, ni opravil EKG in je začel obveščati svojce o dogodku, ki ga ni bilo. Nauk za vse zdravnike je, da je treba ravnati po protokolu,” je še dodala Hribar. Dogodek je vodstvo bolnišnice že obravnavalo, zdravniku pa so izrekli opomin strokovnega direktorja bolnišnice.

Hribar je še izpostavila, da pacientki med zdravljenjem ni bilo storjene nobene škode oziroma napake. “Škoda je bila narejena svojcem, ki so prejeli neresnično informacijo,” je še dejala.

Minister za zdravje: Ko bodo informacije uradne, se bomo ustrezno odzvali

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je pojasnil, da iz bolnišnice niso dobili poročila oz. sploh kakršnekoli informacije o nezaželenem dogodku. O njem so izvedeli iz medijev ter takoj “ustrezno urgirali”. Informacije sedaj prihajajo, ko bodo uradne, pa se bodo lahko ustrezno odzvali, je dejal minister. Komentiranje dogodka v tem trenutku pa bi bilo z njegove strani nestrokovno, predvsem pa prejudicirano, je ocenil.

Dobro je, da se je vse srečno izteklo, je dejal minister in dodal, da pa je slabo, “da se je zgodilo nekaj in nihče o tem ni bil obveščen”. Ravno zato po njegovih besedah še toliko bolj potrebujemo agencijo za nadzor in kakovost v zdravstvu, kjer bodo morali vsi izvajalci tak dogodek sporočiti takoj.

Vir:STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje