V Brežicah dodatnih 175.000 evrov za sanacijo škode po neurju in poplavah

Slovenija 23. Avg 202312:43 1 komentar
Brežice
Posledice poplav v Brežicah (Foto: Goran Rovan/BOBO)

Brežiški občinski svetniki so za odpravljanje posledic neurja in poplav, ki so občino prizadeli julija in avgusta, iz rezerve občinskega proračuna zagotovili dodatnih 175.000 evrov. Sredstva bodo namenjena za pokrivanje stroškov nujnih sanacij, so sporočili iz občine.

Z omenjenimi sredstvi nameravajo kriti stroške nujnih intervencijskih ukrepov, ki jih izvaja Civilna zaščita občine Brežice, najnujnejšo sanacijo škode na cestah, stroške posredovanja gasilskih društev in najnujnejšo sanacijo škode na Osnovni šoli Artiče.

Sklep o zagotovitvi sredstev so svetniki na predlog župana Ivana Molana sprejeli na dopisni seji. Zanjo so se odločili zaradi nujnosti hitrega sprejetja ukrepa in da prihranijo pri sejninah, ki jih bodo tako namenili pokrivanju stroškov sanacije.

V neurju, ki je Posavje prizadelo sredi julija, je v Brežicah veliko škode nastalo v kmetijstvu, nekaj tudi na objektih. Nova škoda je nastala ob zadnjih poplavah, ki so prizadele državo.

V občini je sicer Uprava RS za zaščito in reševanje prepoznala večjo škodo kot posledico neurij in poplav, za kar je izdala ustrezne ukrepe. Občina Brežice je na njihovi podlagi oblikovala popisne komisije ter objavila pozive prizadetim občanom za oddajo vlog, ki jih bo po vnosu v ustrezen sistem obravnavalo resorno ministrstvo in izdalo odločbo o upravičenosti do povračila sredstev s strani države, pojasnjujejo na občini.

Hkrati lahko prizadeti zaprosijo za pomoč preko javnega razpisa za pomoč ob nepredvidenih dogodkih, ki ga je občina objavila marca.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje