Kljub protestu opozicije v četrtek dve izredni seji

Slovenija 04. Jul 202322:14 1 komentar
DZ
Foto: Matija Sušnik/DZ

V četrtek poslance čakata dve izredni seji DZ, na katerih bodo obravnavali predloga novel zakonov o kmetijstvu ter o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Opozicija je sicer protestirala, da nismo v izrednih razmerah in da bi ti zakoni lahko počakali tudi do jeseni.

Kolegij predsednice DZ je na seji sprejel dnevni red druge četrtkove izredne seje, na kateri bodo med drugim obravnavali predloga novel zakonov o kmetijstvu ter o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Opozicija je sicer protestirala, da nismo v izrednih razmerah in da bi ti zakoni lahko počakali tudi do jeseni.

Na izredni seji bodo poslanci obravnavali še predlog novele zakona o političnih strankah po skrajšanem postopku, tretjič bodo obravnavali predlog zakona o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije, drugič pa bodo obravnavali še predlog zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva.

Predlog novele zakona o kmetijstvu po besedah kmetijske ministrice Irene Šinko določa pravno podlago za izvedbo zbiranja podatkov o ceni, količini in poreklom v verigi preskrbe s hrano. Predlog novele bo DZ obravnaval po nujnem postopku. Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, pa bodo poslanci obravnavali tretjič.

Proti izredni seji sta protestirala namestnica vodje poslanske skupine SDS Suzana Lep Šimenko ter vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj. Slednji je dejal, da nismo v izrednih razmerah, takšno sklicevanje izrednih sej pa da je izjemno moteče za redno poslansko delo.

“Od predsednice DZ bi pričakoval, da zaščiti našo integriteto in parlamentarni postopek,” je dejal, saj da pri večini teh zakonov, “ki gredo tako na hitro” trpi vsebina. Izredne seje se po njegovem mnenju sklicujejo nepremišljeno, od naštetih zakonov pa bi vse lahko obravnavali po rednem postopku v jeseni.

Nasprotno meni vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic, saj je prehranska košarica v času draginje še kako pomembna, prav tako tudi proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov. “Prav je, da je področje urejeno in pa vsem investitorjem pravočasno znana pravila igre,” je dejal. Prav tako je pomembna tretja obravnava novele zdravstvenega zakona, je dodal.

Pomislek glede sklicevanja izrednih sej je izrazil tudi podpredsednik DZ Danijel Krivec, ki je na kolegiju nadomeščal predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič. Ta način delovanja je po njegovem mnenju zelo obremenjujoč, ne samo za poslance, predvsem tudi za zaposlene v DZ in za celo proceduro. “Ker imamo določene sklice res čez noč, pa tudi zadolžitve od danes do jutri,” je dejal. A je dodal, da poslovnik DZ takšno delovanje omogoča, “tukaj se moramo pač držati pravil igre”.

Na glasovanju so vodje poslanskih skupin Svobode, SD, Levice in manjšinskih poslancev potrdili dnevni red četrtkove izredne seje. Ta se bo začela 15 minut po končani 40. izredni seji DZ, ki jo je zahtevala SDS. Na njej bodo poslanci med drugim obravnavali interventni zakon glede oskrbnin v domovih za starejše.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje