V CSD zanikajo, da bi uporabnikom posredovali seznam prostovoljcev

Slovenija 20. Dec 202216:34 0 komentarjev
Humanitarna pomoč
Borut Živulović/BOBO

V javnosti odmeva zgodba o enem od centrov za socialno delo v osrednji Sloveniji, v katerem naj bi socialna delavka prosilko za pomoč, še preden bi ta oddala vlogo zanjo, napotila kar na humanitarne organizacije in ji pri tem posredovala tudi kontaktne podatke prostovoljcev. V centru za socialno delo so navedbe zanikali.

O enem takih primerov je konec novembra na svojem Facebook profilu pisala ustanoviteljica in nekdanja predsednica društva Humanitarček Ninna Kozorog, ki je sredi noči kar na svoj osebni e-poštni naslov prejela elektronsko pošto s prošnjo za pomoč.

“Ob 1.04 zjutraj prejmem mail s prošnjo za pomoč gospe, ki potrebuje finančno pomoč, na svoj osebni e-mail. Vidim ga nekaj čez 6.00 zjutraj … Preletim ga. In situacija ustreza prejemu izredne socialne pomoči.” Tako ustanoviteljica in nekdanja predsednica društva Humanitarček Ninna Kozorog na svojem Facebooku opisuje dogajanje.

Dve napotitvi: ena pravilna in ena napačna

Ko jo je pozneje povprašala, kje je dobila njen naslov, naj bi ji prosilka odgovorila, da ji ga je dala socialna delavka na centru. “Če ji na Humanitarčku ne bi odgovorili, ker gre ona zdaj na dopust, pa mi vi lahko vmes zrihtate kaj financ,” je zapisala Kozorog.

Direktorica centra za socialno delo osrednje Slovenije – Vzhod Andreja Rihter je v odzivu pojasnila, da so konec novembra na Facebooku opazili objavo društva Humanitarček. Ker z njimi v preteklosti niso sodelovali, jih je povabila na pogovor, pri tem pa so ji sporočili, da gre za napotitve iz Litije.

“Na enoti smo preverili in ugotovili, da sta bile dve napotitvi. Ena napotitev je bila pravilna, ena pa napačna. Uporabniku in društvu smo se za to opravičili. Na podlagi podatkov, ki so jih v društvu imeli, so sporočili, da je napotitev preko seznama več,” je dodala Rihter.

Kot je ob tem pojasnila, je vsem zaposlenim zelo jasno, da posredovanje seznama predstavlja resno kršitev delovnih obveznosti, pravil GDPR in kodeksa dela ter da je nedopusten in meče slabo luč na centre. Po notranjem preverjanju so ugotovili, da takšen seznam pri njih ne obstaja, zato so primer naznanili policiji, da bi raziskala, kdo širi takšen škodljiv seznam.

“Sočustvujemo z vsemi, katerih podatki so bili razkriti. Ljudje, ki so seznam uporabili, za to niso nič krivi – oni so samo iskali pomoč,” je še poudarila direktorica centra in dodala, da je sicer na litijski enoti sodelovanje s humanitarnimi organizacijami, ki pomagajo ob materialni stiski, že vrsto let dobro utečeno.

Policija dobila prijavo

Rihtar je še navedla, da jim je vsem v interesu, da se zadeva razišče in ukrepa, saj lahko samo tako skupaj delajo v korist ljudi, ki se na nji obrnejo po pomoč. Zagotovila je, da bodo o vseh nadaljnjih ugotovitvah obveščali javnost.

Na Policijski upravi Ljubljana so zaradi varstva osebnih podatkov in interesa preiskave za zdaj le potrdili, da na podlagi v tem mesecu prejete prijave zbirajo obvestila zaradi sumov kaznivega dejanja, o ugotovitvah pa bodo obvestili pristojno tožilstvo.

Pri Informacijskem pooblaščencu so bili z dogodkom seznanjeni iz medijev, na podlagi česar so zoper omenjeni center za socialno delo uvedli inšpekcijski postopek zaradi suma nezakonitega posredovanja in razkritja seznama stikov prostovoljcev. Kot so zapisali za STA, je postopek še v teku, zato več podrobnosti še ne morejo razkriti.

Da za zdaj o ugotovitvah postopka, ki je še v teku, ne morejo poročati, so za STA sporočili tudi iz inšpektorata za delo, kjer so sicer potrdili, da je socialna inšpekcija uvedla inšpekcijski nadzor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!