V domovino so se iz Izraela varno vrnili vsi Slovenci, ki so se želeli umakniti

Slovenija 12. Okt 202315:46 1 komentar
Kovčki na letališču
Foto: PROFIMEDIA

Vsi slovenski državljani, ki so se želeli umakniti iz Izraela, so prispeli domov. Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, je v državi po lastni želji ostalo še 19 Slovencev, s katerimi je veleposlaništvo v stalnem stiku. Evakuacije svojih državljanov medtem še vedno izvajajo številne druge države.

Iz Izraela, kjer se spopadi s Hamasom nadaljujejo, so se varno vrnili vsi slovenski državljani, ki so do sedaj izrazili željo po vrnitvi v domovino, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva. V Izraelu po lastni želji ostaja še 19 Slovencev, s katerimi je slovensko veleposlaništvo v stalnem stiku.

Na zunanjem ministrstvu vsem, ki so v državi ostali, svetujejo visoko stopnjo previdnosti in upoštevanje navodil lokalnih oblasti. “Odsvetujemo vsa potovanja na območja, kjer potekajo vojaške operacije. Varnostne razmere so še vedno zelo nepredvidljive ter se lahko kadarkoli in kjerkoli hitro poslabšajo,” opozarjajo. Pri tem še naprej odsvetujejo vsa nenujna potovanja v Izrael, vključno s turističnimi.

Evakuacije državljanov medtem še vedno izvajajo številne druge države. Danes je proti Avstriji končno lahko poletelo letalo s 176 potniki potem, ko je tehnična okvara onemogočila sredin polet. Zvečer se bodo na glavno pariško letališče Charles de Gaulle vrnili evakuirani Francozi, ki jih bo pozdravila francoska zunanja ministrica Catherine Colonna. Poleg tega se Francija z nacionalnim letalskim prevoznikom pogovarja o čimprejšnji ponovni vzpostavitvi redne letalske povezave z Izraelom.

Litva bo 30 svojih državljanov umaknila z vojaškim letalom. Na podoben način so že v sredo 29 ljudi umaknili iz Tel Aviva v Antalyo, od koder so nato leteli s komercialnimi prevozniki. Po navedbah tiskovne predstavnice zunanjega ministrstva v Vilni je v Izraelu trenutno okoli 7.000 litovskih državljanov.

Nemci se iz Izraela vračajo s posebnim letalom, ki je na poti iz Tel Aviva v Frankfurt in na katerem je 372 potnikov. Skupno naj bi danes in v petek organizirali štiri posebne lete v München in Frankfurt, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Organizacijo dodatnih komercialnih letov za umik svojih državljanov iz Izraela so organizirali tudi v Veliki Britaniji. Država med drugim preventivno umika tudi družinske člane osebja svojega veleposlaništva v Tel Avivu in konzulata v Jeruzalemu. Osebje sicer ostaja na veleposlaništvu in konzulatu in bo še naprej nudilo svoje storitve vsem, ki jih bodo potrebovali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje