Skulptura iz rolic toaletnega papirja v Domžalah podrla Guinnessov rekord (FOTO)

Magazin 08. Jul 202313:26 > 16:04 1 komentar
wc papir
Borut Živulović, BOBO

Ekipa Društva mladih Jarše je danes v Domžalah z največjo skulpturo iz odpadnih rolic toaletnega papirja na svetu podrla svetovni rekord. Skulpturo so zgradili, ker želijo ljudi ozavestiti, da lahko z malenkostmi prispevajo k ohranjanju okolja.

Ekipa Društva mladih Jarše je danes v kulturnem domu Groblje v Domžalah predstavila največjo skulpturo iz odpadnih rolic toaletnega papirja na svetu in se vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov. V zadnjem letu so po Sloveniji zbrali več kot 100.000 odpadnih rolic. Javnost želijo s skulpturo ozavestiti o pomenu varčevanja in recikliranja.

“Želja mladih iz Jarš je bila, da pri ljudeh ozavestimo, kako je vsaka malenkost lahko pomembna za okolje in naš planet,” je pojasnil pravi pobudnik akcije Timotej Čižek. “Samo za proizvodnjo toaletnega papirja se dnevno poseka 27.000 dreves, papirja pa porabimo toliko, da bi lahko vsake tri minute ovili Zemljo. Če bi vsak privarčeval samo en listič toaletnega papirja, bi vsak dan na svetu prihranili toliko toaletnega papirja, da bi z njim napolnili 10 olimpijskih bazenov. Vsak dan. To je zgolj simbolni prikaz, kako nezanemarljivo in pomembno je, da varčujemo na vseh področjih vsakodnevnega življenja,” je povedal.

wc papir wc papir
Borut Živulović, BOBO
TOALETNI TOALETNI
Borut Živulović, BOBO
toaletni skulptura toaletni skulptura
Borut Živulović, BOBO
skulptura wc papir skulptura wc papir
Borut Živulović, BOBO

Vsakih pet ur dovolj rolic za svetovni rekord

Zadnje leto in pol so mladi zelo aktivno in širom Slovenije zbirali rolice, povezali pa so se tudi s številnimi šolami, organizacijami in zavodi, so sporočili iz društva. Zastavljen cilj 100.000 zbranih rolic so še presegli in v 17 mesecih zbrali kar 140.000 rolic, vendar zaradi prostorskega načrta skulpture niso mogli dodatno zvišati, je pojasnila članica Društva mladih Jarše Jerca Letnar.

Ob gradnji največje skulpture na svetu so porabili 87.423 rolic, kar pa še vedno predstavlja samo četrtino dnevne porabe toaletnega papirja v Sloveniji. Skulpturo za svetovni rekord bi torej lahko v Sloveniji zgradili vsakih 5 ur, so opozorili.

“Naša največja zmaga je, da so nam na pomoč priskočile številne okoliške osnovne šole in da smo lahko otrokom v praksi pokazali, koliko odpadkov naredimo že samo z vsakodnevno uporabo toaletnega papirja. Upam, da smo danes spodbudili zavest o količini odpadkov in njihovi ponovni uporabi pri vseh, ki so prišli pogledat skulpturo,” je povedal Kristjan Lavrač, ki je vodil zbiranje rolic.

Skulptura bo na ogled v Kulturnem domu Groblje še tri tedne.

Društvo mladih Jarše se je že uvrstilo v Guinnessovo knjigo rekordov, in sicer leta 2012, ko so pripravili najdaljši ristanc na svetu v dolžini 5,3 kilometra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje