V drugi polovici oktobra Slovenija na Expu izpostavlja vesolje

Slovenija 17. Okt 202117:00
expo dubai, slovenski paviljon
Nebojša Tejić/STA

Potem ko je bil slovenski paviljon na Expu v Dubaju po odprtju osredotočen na poslovne vsebine, bodo dogodki v drugi polovici meseca v znamenju vesolja in EU. Med drugim bo slovenski paviljon gostil srečanje vrhunskih znanstvenic s področja raziskovanja vesolja z vsega sveta. Z novim promocijskim videom se bo na Expu predstavil tudi Maribor.

Od danes se bodo na slovenskem paviljonu v tematskem sklopu vesolja predstavila števila prebojna slovenska podjetja, v sredo pa bo Expo obiskala tudi posebna poslovna delegacija podjetij s tega področja, ki jo bo vodil državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, so sporočili iz agencije Spirit Slovenija.

Med številnimi dogodki tudi srečanje vrhunskih znanstvenic

V okviru delegacije bodo na paviljonu gostili poslovni forum, ki se ga bo kot posebna gostja udeležila italijanska astrofizičarka in direktorica urada Združenih narodov za vesolje Simonetta Di Pippo.

Slovenski paviljon bo v sredo gostil tudi srečanje vrhunskih znanstvenic s področja raziskovanja vesolja z vsega sveta, ki ga organizirajo v sodelovanju s tematskim paviljonom na Expu, posvečenim ženskam. Predstavnica Slovenije na tem dogodku bo Maruška Strah, ki je med drugim članica mednarodnega inštituta za vesoljsko pravo, evropskega centra za vesoljsko pravo ter izvršna direktorica mednarodnega združenja Word Space Week s sedežem na Dunaju.

V soboto se bo Slovenija predstavila v okviru osrednjega dogodka, ki ga na tokratnem Expu organizira EU. Slovenski paviljon bo gostil zajtrk z mladimi, kjer bosta prisotna tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik in župan Mestne občine Maribor Saša Arsenović.

Obiskovalce paviljona bodo na ta dan povabili tudi na delavnico izdelovanja unikatnih spominkov iz lectovega testa, pester spored pa bodo zaključili z gala koncertom v čast EU, na katerem bo barve Slovenije zastopala glasbenica Tinkara Kovač.

Maribor se bo predstavil z novim videom

Slovenski paviljon bo v okviru gostovanja slovenskih turističnih regij po navedbah Spirita predstavljal najboljše iz slovenske zakladnice trajnostne, k odgovornemu in zahtevnemu gostu usmerjene turistične ponudbe. Konec oktobra se bo kot prvo predstavilo mesto Maribor, ki bo v sklopu obiska slovenskega paviljona gostilo številne dogodke in poslovna srečanja, obiskovalce pa bo nagovarjalo tudi skozi edinstveno zgodbo o najstarejši trti na svetu.

Maribor bo v slovenskem paviljonu nastopil med 23. in 26. oktobrom, eden vidnejših elementov mariborske predstavitve pa bo nov promocijski video, s katerim mesto prikazuje uspešne in navdihujoče zgodbe Mariborčanov, so zapisali na mariborski občini.

“Maribor se bo na svetovnem odru predstavil kot destinacija edinstvenih lokalnih zgodb mednarodnih razsežnosti, kot destinacija izjemnega potenciala in nasploh zgodb, ki jih je enostavno vredno doživeti in močneje odpreti svetu. Simbol zanje je seveda naša še zmeraj mladostno vitalna najstarejša trta sveta,” je strnil direktor Zavoda za turizem Maribor Jure Struc.

Kmalu zatem sledi še predstavitev Ljubljane, z vsebinami na temo trajnostne urbane mobilnosti, osveščanja o pomenu pitne vode in s predstavitvijo bogate dediščine arhitekta Jožeta Plečnika.