V državnem zboru punčke iz cunj, ki pomagajo reševati otroška življenja

Slovenija 22. Nov 202210:33 0 komentarjev
DZ
Matija Sušnik/DZ

V državnem zboru je ta teden na ogled razstava punčk iz cunj, ki so jih izdelale obsojenke in pripornice iškega zapora ter dolgoletne Unicefove prostovoljke. Projekt izdelave punčk iz cunj v Sloveniji traja dvajset let, nastal je po italijanskem vzoru in ima dobrodelni namen – ljudje si lahko svojo punčko izberejo za 20 evrov, kolikor stane cepljenje enega otroka proti šestim nalezljivim boleznim.

Kot so sporočili z Unicefa, je bilo “posebno sodelovanje namenjeno spodbujanju kreativnosti, kompetenc in družbene odgovornosti zaprtih oseb”. Lutke, razstavljene v državnem zboru, je izdelovalo 12 obsojenk in pet pripornic. “Vsaka od punčk predstavlja otroka v državi v razvoju, ki potrebuje cepljenje proti šestim otroškim nalezljivim boleznim,” so dodali na Unicefu.

Zaradi bolezni, ki jih je mogoče enostavno preprečiti s cepljenjem, vsako leto umre 1,5 milijona otrok.

S projektom so želeli spodbujati kreativnost, kompetence in družbeno odgovornost zaprtih, je po navedbah Unicefa sporočila direktorica ženskega zapora Tadeja Glavica. “Obsojenke in pripornice so se pod mentorstvom delovne terapevtke ustvarjanja lotile zavzeto in predano, s svojimi idejami in z natančnostjo. Verjamemo, da so se ob tem ogromno naučile in si predvsem aktivno, koristno zapolnile čas v zaporu,” je dodala.

»Cepljenje vsako leto reši do tri milijone otroških življenj. Pri tem pomagajo tudi srčne prostovoljke, ki izdelujejo Unicefove punčke iz cunj, in darovalci, ki punčkam ponudijo nov dom ter z donacijami pomagajo otrokom,« pa je povedal izvršni direktor slovenskega Unicefa Tomaž Bergoč.

Unicef Slovenija je s podporo darovalcev s punčkami iz cunj doslej rešil več kot 20.700 otroških življenj oziroma za več kot 1.080 osnovnošolskih razredov otrok, so še sporočili iz organizacije.

DZ
Matija Sušnik/DZ

Ob delu so se ustvarjalke spomnile svojega otroštva, tako Unicef, ena od njih pa tudi svoje prve punčke, ki jo je iz cunj izdelala mama: “Igranje s to punčko mi je pomagalo obdržati veselje, srečo, radost … in brezskrbne dni. Ko sem izvedela, da bom lahko prisotna pri tako pomembnem projektu – izdelovanju punčk iz cunj, me je najprej popeljalo nazaj v moje otroške dni. Najprej sem podoživela občutek praznine in žalosti. Na žalost je na svetu tudi danes ogromno otrok, ki so nesrečni, ki živijo v pomanjkanju in stiski, ki trpijo in nimajo možnosti brezskrbnega otroštva. Vendar se je moja žalost spremenila v radost in veselje, saj sem vedela, da bomo s skupnimi močmi osrečili otroška srca,” je opisala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!