Waldorfska šola ni upoštevala opozoril inšpektorjev, zato pouk na daljavo

Koronavirus 22. Nov 202111:30 > 17:35 0 komentarjev

Eden od ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa, ki ga je vlada sprejela novembra, je obvezno samotestiranje učencev v šolah. Kljub bojazni, da bodo pri samotestiranju v šolah nastali zapleti, je pretekli teden steklo precej gladko. Inšpektorji so na neustrezno izvedbo samotestiranja opozorili pet šol, eni pa so odredili pouk na daljavo za vse. Za ta korak so se odločili, ker šola ni upoštevala opozoril inšpektorjev. Gre za ljubljansko Waldorfsko šolo.

Število novih okužb, ki jih pristojne službe v Sloveniji dnevno potrdijo, je še naprej visoko. Potem ko je bila v soboto v Sloveniji pozitivna slaba polovica vseh opravljenih PCR-testov, so včeraj ob 2.730 opravljenih potrdili 1.389 okužb, pri čemer je bila pozitivna več kot polovica opravljenih testov.

Eden od ukrepov za omejevanje širjenja covida-19 je obvezno samotestiranje učencev v šolah, ki se izvaja od prejšnjega tedna. Čeprav je bilo pred sredo, ko se je začelo samotestiranje v šolah, veliko bojazni, kako se bo to izpeljalo, večjih težav niso zaznali. Več o tem, kakšno je stanje v slovenskih šolah, je na novinarski konferenci predstavil glavni šolski inšpektor inšpektorata za šolstvo in šport dr. Simon Slokan.

Posledice v šolah so vidne, odsotni so učenci in zaposleni – ali zaradi karanten ali okužb, je povedal Slokan. Odkar je v šolah obvezno samotestiranje, so inšpektorji izvedli 43 nadzorov, odkrili pa so pet kršitev na področju samotestiranja, kjer šole niso zagotovile ustreznega izvajanja. Te šole niso ustrezno pridobile soglasij staršev in niso organizirale pouka na daljavo za otroke, katerih starši niso soglašali s samotestiranjem.

Inšpektorji so jim izdali ustne odločbe za ureditev stanja, pri čemer so ugotovili, da njihova navodila upoštevajo vse šole razen ene.

V ljubljanski Waldorfski šoli pouk na daljavo

Šolanje na šoli, ki navodil inšpektorjev še ni implementirala, bo odslej – skladno z odredbo inšpektorjev – potekalo na daljavo. Pouk na daljavo bo potekal najmanj do 3. decembra oziroma do odprave nepravilnosti.

Kot je prvi poročal Večer, gre za Waldorfsko osnovno šolo v Ljubljani. Nanje smo se obrnili s prošnjo za pojasnila, odgovorili pa so le, da “učencev, ki se niso samotestirali, niso pošiljali domov”. Dodali so, da zadevo intenzivno rešujejo in upajo, da se bodo lahko učenci v šolo vrnili že v sredo, 24. novembra.

Na vprašanje, zakaj učencev brez soglasij za samotestiranje niso pošiljali domov, niso odgovorili, prav tako ne na vprašanje, kako bodo nepravilnosti odpravili.

Inšpektorji so novembra v šolah opravili 121 nadzorov in so odkrili 11 nepravilnosti pri spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19. Na področju športa so opravili 382 nadzorov in odkrili dve nepravilnosti. Kot ugotavljajo inšpektorji, se pogoj PCT v športu vse bolj spoštuje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!