Glas ljudstva ni bil vabljen k predsednici? Pirc Musar: To ne drži

Slovenija 22. Maj 202315:56 > 19:10
Nataša Pirc Musar
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V torek bo potekal prvi forum predsednice republike Nataše Pirc Musar, na katerem bodo razpravljali o problematiki zdravstva. V iniciativi Glas ljudstva so izrazili presenečenje, da naj ne bi prejeli vabila na forum, ob čemer je predstavnik iniciative Jaša Jenull dodal, da bi na dogodku radi predstavili svoja stališča in predloge ukrepov. Pirc Musar pa odgovarja, da navedbe iniciative ne držijo.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo v torek na Brdu pri Kranju organizirala prvi forum, in sicer na temo zdravstva. Področje zdravstva je namreč eno temeljnih strateških področij, ki mu bo predsednica v tem letu posvetila posebno pozornost, so sporočili iz njenega urada.

Poleg ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana bodo na forumu sodelovali ugledni strokovnjaki s področja zdravstva, politike ter predstavniki civilne družbe, ki bodo skupaj razpravljali o aktualnih temah na področju zdravstva in predlagali rešitve za izboljšanje stanja.

Medtem pa vabila naj ne bi prejeli v iniciativi Glas ljudstva, nad čimer pravijo, da so presenečeni, saj želijo predstaviti svoja stališča in predloge ukrepov, je na današnji novinarski konferenci poudaril predstavnik iniciative Jaša Jenull: “Bili smo šokirani in presenečeni nad tem, da se je zgodila napoved tega posveta in da predstavniki iniciative Glas ljudstva nismo bili vabljeni, da predstavimo svoja stališča, da predstavimo svoje zakone, da predstavimo stvari, na katere opozarjamo že vsaj pol leta.”

Glas ljudstva, pohod in javna tribuna, Jaša Jenull
Jaša Jenull Foto: Borut Živulovič/BOBO

Kot je dodal Jenull, imajo v iniciativi občutek, da vlada, DZ, zdaj pa tudi Pirc Musar, veliko govorijo o sodelovanju s civilno družbo, a kritične glasove, ki opozarjajo na probleme, porivajo na rob.

So pa, tako Jenull, v uradu predsednice sicer na predsedničin forum povabili tudi posamezne člane iniciative, a zgolj kot poslušalce. “Glede na resnost situacije se nam to nikakor ne zdi primerno,” je poudaril.

Dušan Keber vabljen kot poslušalec, a se dogodka ne bo udeležil

Predstavnik iniciative Dušan Keber je na novinarski konferenci potrdil, da je prejel vabilo predsednice republike, a da se je potem, ko je izvedel, da je vabljen le kot poslušalec, odločil, da se dogodka ne bo udeležil.

Jenull je dodal, da so se vse napovedi iniciative glede zdravstvenega sistema v preteklih mesecih uresničile. Med pravilnimi napovedmi iniciative je izpostavil napoved, da interventni izhodni covidni zakon ne bo skrajšal čakalnih vrst, ter napoved, da bo omenjeni zakon zdravnike v javnem sektorju spodbudil k dodatnemu popoldanskemu delu.

Nataša Pirc Musar
Foto: PROFIMEDIA

Ker so se, tako Jenull, v preteklih mesecih izkazali kot eden najbolj kredibilnih zagovornikov javnega zdravstva, od predsednice Pirc Musar v iniciativi zato pričakujejo, da bodo na naslednjem posvetu imeli možnost svoje ukrepe in rešitve predstaviti njej in širši javnosti.

Pirc Musar: To ne drži

Popoldne se je na očitke iniciative odzvala Nataša Pirc Musar, ki pravi, da njihove navedbe ne držijo. Na forum je vabljenih več kot 60 aktivnih poslušalcev, ki bodo lahko razpravljali o predstavljenih izhodiščih, so navedli v kabinetu predsednice.

Med vabljenimi so trije predstavniki iniciative Glas ljudstva – Dušan Keber, Brigita Skela Savič in Nevenka Lekše, ki pa se je že predhodno opravičila, so za STA pojasnili v uradu predsednice.

“Sicer pa je namen foruma konstruktivno povezovanje, delitve in konflikti ne prinašajo kakovostnega zdravstvenega sistema,” so še poudarili.

Iniciativa napovedala pripravo amandmaja na novelo zakona

V iniciativi so danes sicer predstavili tudi nadaljnje korake, med drugim napovedujejo pripravo amandmaja na novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, v katerem bodo predlagali pravičnejši proporcionalen način zbiranja dodatnega zdravstvenega prispevka.

Po koncu novinarske konference pa so uradu predsednice ponovno predali predlog zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, ki so ga pripravili v iniciativi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.